NRK Meny
Normal

Jakter på ulvespor i nysnøen

I løpet av få dager kan forskerne ha bevist at bestandsmålet av ulv i Norge er nådd. Da kan det bli aktuelt med ulvejakt i fremtiden.

Ulvespor

Ulvespor fotografert under en tidligere sporing.

Foto: Statens Naturoppsyn / NRK

Ulveforskerne er nå mannsterke i Østfold for å finne ut om det har vært yngling i det såkalte Linneklepp-reviret.

Det har vært lite snø de seneste årene og dermed vanskelig å få oversikt over ulven i Østfold.

Det sier rovdyrforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark.

To ynglinger fra før

– Vi er en del folk som er ute og jakter på spor i nysnøen nå. I løpet av de nærmeste dagene håper vi på å få endelig om det er et nytt ulvekull og en flokk i Linnekleppen-området. Mye tyder på at det er det, sier Wabakken til NRK.no.

I så fall vil den nasjonale målsettingen på tre ynglinger i året være nådd. Det er i så fall første gang siden bestandsmålet ble bestemt av Stortinget i 2004.

Ifølge Wabakken har forskerne allerede påvist to ynglinger i helnorske revir Hedmark.

Selv om det er mange fagfolk ute på spor jakt akkurat nå, understreker Wabakken at de trenger den hjelpen de kan få.

LES OGSÅ:

Vil ha tips

– Vi er veldig interesssert i tips hvis folk finner spor i snøen. Det er bare å melde fra til Viltansvarlig i kommunen eller til Statens Naturoppsyn, opplyser han.

Høgskolen i Hedmark har det koordinerende ansvaret for å kartlegge ulveforekomstene i hele Norge. Wabakken sier at det er viktig å benytte sjansen nå til å få avklart situasjonen.

– Det er stor pågang fra ulike interessegrupper for å få et svar på hvor mange ulv som finnes i Norge, både på naturvern-siden og fra de som blir berørt av ulv. Politikere og forvaltere vil også ha et svar, sier Wabakken.

Blir myndighetenes bestandsmål for ulvestammen oppfylt i år, kan jakt på ulv bli aktuelt i Norge i fremtiden.

– Jeg jobber med forsking og hva som kommer til å skje kan ikke jeg svare på, sier han.

LES: Vil ha 20 nye ulver i Sverige

– Opp til myndighetene

Fem ordførere i «grensekommunene» Aremark, Marker, Halden, Rakkestad og Eidsberg, sa tidligere i år at det var viktig med en avklaring.

Ordførerne mener at dersom det faktisk er en ny norsk ulvegruppe i Østfold, så er bestanden stor nok.

– Da må myndighetene enten øke bestandsmålet ellers må man faktisk få lov til å felle ulven, sa Marker-ordfører Stein Erik Lauvås i slutten av januar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.