NRK Meny
Normal

Innsatte må dele celle

Innsatte ved Halden Fengsel må belage seg på køyesenger fra februar av.

Halden fengsel interiør

Halden Fengsel er pålagt å gjennomføre dubleringen av sju celler.

Foto: Trond A. Isaksen/Beate Ellingsen AS


I Halden Fengsel har alle innsatte fram til nå hatt egen celle, med flislagt bad og flatskjerm.

Men i januar ba regjeringen Halden Fengsel om å dublere. Det vil si å gjøre om enkeltceller til dobbeltceller. Nå er statsbygg i gang med å gjøre om sju av cellene ved Halden Fengsel, forteller fengselsleder Are Høidal;

Direktør Are Høidal i Halden fengsel

Direktør Are Høidal i Halden fengsel

Foto: Per Onsheim / NRK

– Det må jo bli køyesenger, for det er ikke plass til en seng i hver krok. Det er et 10 kvadratmeter stort rom og det er nødt til å bli køyesenger: Dessuten må de dele på garderobeskap og kjøleskap og alt som er av fasiliteter.

To innsatte på en trang celle

Da fengselet fikk beskjed om å dublere satte de ned en arbeidsgruppe. Den gjennomfører nå risikovurderinger knyttet opp mot det å ha to innsatte på en celle som er bygd for en person.

– Risikoen er at vi i utgangspunktet ikke kjenner de personene som kommer inn i Halden Fengsel, mange kommer fra utlandet blant annet. Det å sette to personer inn på en celle som er bygd for en person, gjør at det kan oppstå uheldige situasjoner hvis de to ikke synes det er noe hyggelig å sitte sammen.

Fengselslederen nevner slåsskamper som en av farene ved å sette to innsatte inn på en trang celle.

Kan kun tvinge innsatte til å dele i 30 dager

Halden Fengsel er pålagt å gjennomføre dubleringen av sju celler. Nå håper fengselslederen innsatte melder seg frivillig til å dele celle;

– Vi kan ifølge reglementet tvangsplassere folk på en dobbeltcelle i 30 dager mot deres vilje. Etter 30 dager må de ut og nye personer må inn. Men vi håper jo på at det er innsatte ønsker å sone på dobbeltcelle. Da har de jo selskap, og har de god kjemi er det ikke noe problem.

Dobbeltceller skal gi flere varetektsplasser

Årsaken til at Halden Fengsel må sette to innsatte i en celle er mangelen på varetektsplasser i Østfold. Østfold politidistrikt har varetektsfengslinger som de ikke finner plass til, forteller Are Høidal;

– Det er et spesielt stort trykk på varetekt i Østfold og på Vestlandet. Derfor er Halden Fengsel valgt til dublering. Østfold politidistrikt må ha flere varetektsplasser.

Halden Fengsel har 251 celler. Etter dublering vil det bli plass til 258 innsatte.

Halden fengsel
Foto: NRK / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt uhell på glatt vei

    For få minutter siden var to biler involvert i et nytt uhell i Slituveien, rett ved stedet der en skolebuss skled utfor litt før klokken halv ni i morges. Det skal ikke ha skjedd alvorlige skader, opplyser politiet.

  • – Bruk huet når du kjører

    Politiet i Follo sier det har fått flere meldinger om at det er svært glatt på både hoved- og sideveier. Operasjonsleder Jan André Delbekk i Follo politidistrikt sier også at det ikke er meldt om personskader eller alvorlige hendelser, men han ber folk ta hensyn til føret.