Hopp til innhold

Ingen straff fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet renvasker Halden kommune på flere punkter for påstander om brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren.

Halden kommune

Arbeidstilsynet skriver i et brev til kommunen og Fagforbundet at det ikke er grunnlag for å politianmelde kommunen for avvikene som er oppdaget. Samtidig sier tilsynet at eventuelle fremtidige overtredelser vil kunne medføre straff.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommunen har innrømmet 45 tilfeller av brudd på arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgsektoren i sommer, men hevder de nå har innført rutiner som skal hindre lignende avvik i framtida.

Arbeidstilsynet vil derfor hverken gi kommunen pålegg eller politianmelde forholdet.

Les også:
- Fører Arbeidstilsynet bak lyset
Kommunen innrømmer lovbrudd
Skal undersøke påstander om rovdrift
Rovdrift på utenlandske vikarer

- Glad for å bli trodd

Fagforbundet hadde bedt Arbeidstilsynet om at de blant annet kontrollerte antall timer de ansatte har jobbet i forhold til doble vakter, samt om hviletiden på 35 timer var overholdt.

Per E. Pedersen, rådmann Halden

Rådmann i Halden, Per Egil Pedersen, er godt fornøyd med at Arbeidstilsynet har trodd på kommunens forklaring i forbindelse med turnussaken i helsesektoren.

Foto: Kjetil A. Berg

Fagforbundet pekte på en rekke forhold de mente Halden kommune hadde brutt arbeidsmiljøloven på, og det ble sendt en bekymringsmelding til tilsynet om forholdene.

Tilsynet har både hatt møte med partene og gjennomgått tilsendt dokumentasjon, og trekker konklusjonen om at kommunen langt på vei har satt igang tiltak for å unngå fremtidige avvik.

- Vi har blitt trodd av Arbeidstilsynet, og det er vi veldig glad for, sier rådmann i Halden kommune Per Egil Pedersen til NRK.

Han konstaterer at Arbeidstilsynet ikke har funnet grunn til å gå videre med flere undersøkelser i denne saken.

17 dager i ett strekk

Halden kommune har overfor Arbeidstilsynet bekreftet at norske og svenske vikarbyråer er benyttet, og administrasjonen har hevdet overfor tilsynet at det var gitt beskjed om at doble vakter ikke måtte forekomme, noe som allikevel skjedd.

Kommunalsjefen innrømmer overfor Arbeidstilsynet at dobbeltvakter har forekommet og at det har vært jobbet for mange vakter i strekk.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

- Ingen seier for Halden kommune at de har måttet innrømme et stort antall lovbrudd, sier Fagforbundets Kirsti Rørmyr.

Foto: Rainer Prang / NRK

I ett tilfelle har en person jobbet 17 dager i strekk, og i to andre tilfeller 12 dager i strekk.

Halden kommune har overfor tilsynet gitt uttrykk for at de tar forholdet på alvor.

Ingen sosial dumping

Fagforbundet mente utenlandske vikarer som bodde på en av institusjonene var utsatt for sosial dumping.

Forbundet har også pekt på at vikarene har fått mat som er til overs etter pasientene.

Kommunalsjef Gunn Kleve har avvist anklagene om sosial dumping knyttet til vikarbyråenes ansatte og deres boforhold og bespisning.

I følge kommunens administrasjon har både fast ansatte og vikarer vært gitt anledning til å forsyne seg av maten som blir igjen etter at pasientene har fått sin mat.

I Arbeidstilsynets brev, datert 30. oktober i år, skriver tilsynet at man ikke oppfatter de ansatte fra vikarbyråene som utsatt for sosial dumping.

- Frikjent synes jeg nok nå at vi er. Riktignok var det noen tilfeller som det var uregelmessigheter, men de har vi tatt tak i og har ryddet opp i. Det har vi blitt trodd på av Arbeidstilsynet, sier Pedersen.

- Ingen seier for kommunen

Fagforbundets Kirsti Rørmyr sier til NRK at hun ikke har mottatt rapporten fra Arbeidstilsynet, og at hun derfor ikke kan kommentere detaljene i hva Arbeidstilsynet har uttalt i forhold til saken.

- Jeg oppfatter det imidlertid ikke som noen seier for Halden kommune og administrasjonen at de har måttet innrømme såvidt mange brudd på arbeidsmiljøloven over så kort tid, som vi her snakker om, sier Rørmyr.