IKEA til Strömstad ?

Et nytt IKEA-senter kan havne i Strömstad eller Uddevalla.  

 

Ikea
Foto: Carlos Osorio / Scanpix/AP

Eiendomsutviklere i Sarpsborg og Moss har tidligere i høst bedt IKEA bygge et varehus i en av kommunene langs E6 gjennom Østfold.

IKEA selv sier at de ikke har noen konkrete planer om nye varehus i Norge, derimot sier IKEA-gründer Ingvar Kamprad, under en julemarkering i Sverige, at han han ser muligheter for et nytt senter i Bohuslän.

 

Ingvar Kamprad
Foto: Rune N. Andreassen

Uddevalla ellert Strömstad

Strömstad eller Uddevalla er mulige lokaliseringer for et nytt stort IKEA-senter i Bohuslän.

Møbelgigantens gründer, Ingvar Kamprad, mener kjeden ikke har nok butikker i Sverige, selv om tre nye varehus er innviet de to siste årene.

- Jeg håper på ytterligere et par hus. Kanskje noe  i Strömstadstrakten eller i Uddevalla, sa Kamprad till Smålandsposten i forbindelse med den tradisjonelle julemarkeringen familien Kamprad deltar på i Älmhult.

Der var Kamprad selv tilstede for personlig å ønske de rundt 1 700 ansatte en god jul.

 "Sky is the limit"

IKEA er en svensk, verdensomspennende møbelvarehuskjede.

Sommeren 2005 var det 211 store IKEA-butikker i 32 forskjellige land. De fleste ligger i Europa, mens resten er plassert i USA, Canada, Asia og Australia.

I tillegg drives det 23 varehus på franschisebasis.

IKEA-katalogen, som inneholder omlag 12 000 IKEA-produkter, sies å være den nest mest distribuerte boka i verden etter Bibelen.

IKEA ble stiftet av Ingvar Kamprad da han var 17 år gammel i 1943. Navnet IKEA er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Elmtaryd er gården der Kamprad ble født, i byen Agunnaryd. 

Ønsker å doble omsetningen

Det har sikkert ikke gått Kamprad og hans sønner hus forbi at omsetningen er enorm ved grensen mellom Norge og Sverige i Svinesund-/Strömstad-området.

IKEA har også varehus i Göteborg, og med en plassering lenger nord i Bohuslän vil nordmenn være hovedmarkedet for kjeden.

- Det blir stadig vanskeligere å holde oppe høy vekst etter hvert som IKEA utvider. Men jeg er overbevist om at vi ennå skal klare det, sier IKEAs toppsjef Andres Dahlvig til den svenske avisen Dagens Industri.  

Ifølge Dagens Industri var finansåret 2006, som ble avsluttet i august i år, det mest lønnsomme i IKEAs historie, etter den beskjedne starten i 1943.

- IKEA har planer om å doble omsetningen i løpet av fem til seks år, sier Dahlvig til Dagens Nyheter.

Den første IKEA-butikken utenfor Sverige åpnet i 1963 på Nesbru i Asker. Det nåværende varehuset på Billingstad/Slependen åpnet i 1975.

IKEA planlegger å bygge nytt varehus på Stavanger-siden av Forus og flytte dit høsten 2009.

Ellers har kjeden varehus i Åsane i Bergen, åpnet i 1984, Forus i Sandnes, åpnet 28. september 1988, Furuset i Oslo, åpnet 26. november 1998 og Leangen i Trondheim, åpnet 28. august 2002.