NRK Meny
Normal

I kø for å lære birøkt

35 fikk plass da kveldens kurs i birøkt startet på Tomb videregående skole og landbruksstudier i Råde. I tillegg stod mange på venteliste. Etter noen år med dalende interesse for bier har trenden snudd i Norge.

Stor interesse for birøkterkurs

Marit Lyckander var blant deltagerne på kurset som startet på Tomb i kveld. Her er hun på besøk hos birøkter Jens Martin Nybøle.

Foto: Ander Winlund / NRK

– Det er så spennende. Jeg har fått meg to bikuber. Først skulle jeg bare ha dem i hagen, for jeg har så stor plass. Nå skal jeg overta dem selv, så jeg må lære meg å bli ordentlig birøkter, ikke bare spørre andre, sier Marit Lyckander. Hun er en av de 35 som var på plass ved kursstart i kveld.

Har tenkt i 30 år

I 30 år har hun tenkt på dette med birøkt, etter at en venninne arvet bikuber etter bestefaren sin.

– Jeg synes hun var så modig som turte å ta imot dem.

Birøkter Jens Martin Nybøle konstaterer at biene har klart seg godt i vinter.

– Nå er vi i startfasen på en ny bisesong. Det er spesielt tidlig i år. Vi håper å få noen fine dager nå, for nå er det ikke lenge før både selje og hestehov kommer. Biene trenger pollen nå, sier Nybøle.

– Hva kommer den enorme interessen av?

– Det har vært veldig fokus på det med bier og natur. Mange vil være med og redde biene. Det har jo vært snakk om at biene dør rundt omkring i verden. Vi er heldige i Norge, vi er ikke så uheldig stilt. Biene våre er sunne og friske, sier Nybøle.

Få bikuber i Norge

Han forteller at det likevel er mangel på bier i Norge. Vi har noen år bak oss med dalende interesse for birøkt, og dermed få kuber. Nå har det snudd. I fjor var det 500 som gikk på kurs i birøkt, i år forventes det 700 kursdeltagere i Norge.

Kurset starter med teori, men Marit Lyckander er ikke redd for det.

– Jeg har allerede prøvd det praktiske, med høststellet i de to kubene jeg har. Men teori må vi ha inn.

Jens Martin Nybøle mener det er viktig å ta et grunnkurs i birøkt.

– Det er ganske mye biologi her. Det er mange faser gjennom en driftssesong som man må lære litt om for å kunne drifte en kube, sier han.

Birøkter

Interessen for birøkt er stigende igjen i Norge.

Foto: Anette Skafjeld/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.