NRK Meny
Normal

Husker du denne hete debatten?

Noen mener det er for lav temperatur i årets valgkamp. Varm deg opp med denne innvandringsdebatten i Moss samfunnssal fra 1997!

Video Valgkamp i Moss 1985

Se reportasjen fra Dagsrevyen i april 1997.

Rundt 200 mennesker møtte opp til folkemøtet i Moss i april 1997.

Der braket Frps Øystein Hedstrøm fra Moss sammen med forfatter og listetopp for RV i Østfold, mossingen Jon Michelet, i debatt om innvandringspolitikk.

To politibetjenter fra Moss var til stede i salen, men selv om temperaturen i debatten til tider var ganske høy, var ikke noe behov for maktbruk.

Michelet og Hedstrøm var to av Norges mest markante personer innenfor innvandringspolitikken på den tiden.

– Dere er av innvandrerslekt alle sammen!

RV-toppen «sto fast som en påle» på sitt forslag fra valgkampen i 1989 om å få inn én million innvandrere til Norge, mens Hedstrøm understreket flere ganger at Frp var det klart mest restriktive partiet på Stortinget i innvandringspolitikken.

Frp-eren viste blant annet til tall fra SSB og stilte spørsmål ved om folket ønsket at 25 til 30 prosent av befolkningen ville ha fremmedkulturell bakgrunn om 100 år.

Det hadde Michelet hadde følgende svar til:

– Du heter Hedstrøm, det er svensk. Jeg heter Michelet, det er fransk. Se på dere selv i salen! Dere er av innvandrerslekt alle sammen. Det er ikke mulig å skrape på en østfolding uten at det dukker opp en danske, svenske eller en neger fra Vest-Afrika.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.

  • Formalinlekkasje på sykehuset

    Sykehuset Kalnes har hatt en formalinlekkasje i morges, melder Halden Arbeiderblad. Sarpsborg brannvesen rykket ut til sykehuset, og skal ha spylt lekkasjestedet. Ingen skal ha blitt evakuert som følge av hendelsen.