Hopp til innhold

– Alle flytter jo til Våler, bygger hus og får barn

Det er mange som Linda Hansen i Våler. Småbarnsforeldre med barnevogn preger bygda med Østfolds største andel barn under skolepliktig alder.

Linda Hansen

Linda Hansen triller tur mens sønnen Patrik Sørli tar seg en lur i vogna. Hun merker det er mange i samme situasjon som henne i bygda.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Midt mellom to byggefelt i Våler ligger Våk skole og barnehagen. Denne formiddagen kommer Linda Hansen og ei venninne trillende med hver sin barnevogn. De skal ut på tur med barna og stemningen er god.

– Det er veldig bra her. Det er jo så mange andre småbarnsmødre i Våler så det er jo så sosialt og hyggelig, sier Hansen mens vi rusler forbi grusplassen til skolen der noen av elevene har stafett.

Det er veldig trygt. Det kunne ikke vært bedre for barna våre å vokse opp

Linda Hansen

Hun flyttet til bygda for fire år siden. Fra Rygge.

– Det er veldig hyggelig når en kommer hjem og barna er ute og leker med hverandre. Det er veldig trygt. Det kunne ikke vært bedre for barna våre å vokse opp, mener småbarnsmoren.

Våler er den "yngste" kommunen i Østfold. Her er det færrest pensjonister i forhold til samlet folketall. Samtidig som det er flest barn i barnehagealder. Det siste merket Hansen litt til da hun ventet på svar om barnehageplass.

Hva sier folk i Våler om hjembygda si?

Våler kommune har tre gule flekker på kartet: Texnes, Folkestad og Svinndal. Det preger bygda på flere vis.

– Jeg var litt spent. Vi fikk plass selv om han er født fem dager over fristen. Jeg var litt nervøs og hadde en følelse av at det kanskje ikke gikk bra. Men det gjorde det, heldigvis.

Hyggelig nabolag

På veien ned forbi skolen passerte Linda Hansen vaktmesteren på Våk skole. Sebastian Rostad Kjesrud går grundig til verks for å bli kvitt murpusset som preger muren. Nå skal det males.

– Det har jo vært en del luftlommer her som jeg skraper av. Nå prøver jeg å gjøre et godt grunnarbeid sånn at malinga sitter godt. Det er jo ikke akkurat drømmejobben, men det er jo en jobb som må gjøres uansett, sier han.

Sebastian Rostad Kjesrud

Godt grunnarbeid må til før muren kan males på nytt. Sebastian Rostad Kjesrud sørger for å fjerne luftlommene på muren ved Våk skole.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Vaktmesteren har røtter i Spydeberg, men bor nå i Våler. Like i nærheten av skolen.

– Det er en ganske fin plass, egentlig. Det er et hyggelig nabolag og det er jo egentlig det viktigste.

Verken vaktmesteren eller småbarnsmoren lar alt snakket og diskusjonen omkring kommunesammenslåing prege hverdagen deres for mye. Det er for mye annet å tenke på og bry seg om. Rostad Kjesrud konkluderer slik:

– Det er jo mye snakk om det. Men det virker jo ikke som det skjer så mye.

Noen kilometer unna brukes det imidlertid en del tid og energi på dette. For på Folkestad er sammenslåing et tema med jevne mellomrom når politikerne samles til sine møter. Men for en del av innbyggerne i kommunen er det andre ting som er viktigere. For Nhi Thi Truong handler det om å lage god mat på gatekjøkkenet hun driver.

– Det er vanskelig å tenke på det fordi jeg er så opptatt hele tiden med å jobbe her, sier hun.

Nhi Thi Truong

Nhi Thi Truong er kjent for sine hamburgere som hun selger i sentrum av Våler. Hun flyttet til bygda for 18 år siden og har sørget for mat til sambygdingene siden det.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Truong kom til bygda fra Kongsvinger i 1997 og tok over driften av gatekjøkkenet. Hun har en god del kunder, særlig på kveldstid. Det er nok å gjøre, og hun får litt hjelp i helgene av barna. Hun virker ikke særlig kravstor.

– Jeg ønsker bare nok lønn hver måned til å leve her. Jeg tenker det er bedre å bo her enn i Moss.

Det meste av det hun selger, tjener hun penger på. Men ikke alt. For hun har litt ekstraservice til dem som gjerne vil ha tak i noen vietnamesiske spesialiteter.

– Jeg har noen nudler som jeg holder til kunder så de slipper å kjøre til Moss. Men jeg tjener ikke noe på det. Jeg taper. Så jeg liker best å selge vanlig mat, som hamburgere og sånt.

Skjønnerødtoppen

Når en kjører gjennom bygda og kommer til Skjønnerødtoppen, bytter fylkesvei 115 navn fra Vålerveien til Svinndallinna. Selv om Svinndal ligger i Våler kommune, heter mange foreninger noe med Våler og Svinndal.

Frivilligsentralen i Svinndal

Hildur Brogård og Ellen Pettersen jobber jevnlig på Frivilligsentralen i Svinndal. De skryter av lederen som gjør det hun kan for å samle bygda til tross for tre ulike kommunesentre.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Også Frivilligsentralen har et navn som peker på begge stedene. Denne onsdags ettermiddagen er det stille etter stormen. Dagen før var det fullt hus og høylytte samtaler. Hver tirsdag er det nemlig fellesmiddag på sentralen. Da kommer det folk fra både Våler og Svinndal for å spise seg mette.

Svinndal er Svinndal. Men kirken og toget går ved Kirkebygden skole. Vi er her hele dagen

Karin Bjørnstad om 17. mai

– Svinndal og Våler er jo to forskjellige steder og har vært det fra gammelt av. Det henger jo i hos gamle folk, sier Hildur Brogård som har tatt turen fra Sarpsborg for å hjelpe til denne dagen.

– Jeg har aldri hatt den følelsen. Men den Skjønnerødtoppen, som de kaller det, sier Karin Bjørnstad før Ellen Pettersen konkluderer:

– Bare du kommer over den, så går det bra.

Denne delingen kommer tydelig fram ved mange anledninger. For eksempel på nasjonaldagen når noen feirer i Svinndal mens andre er på Folkestad.

– Svinndal er Svinndal. Men kirken og toget går ved Kirkebygden skole. Vi er her hele dagen, forklarer Bjørnstad.

– Vi klarer oss godt her, sier Brogård.

Hel eller delvis

Avstanden fra Svinndal til Skiptvet er kortere enn til begge de to andre kommunesentrene i Våler. Under middagene på tirsdagene er Vålers fremtid som egen kommune et av temaene. Og noen snakker litt halvhøyt om at det kanskje er en løsning å dele den opp.

Karin Bjørnstad

Karin Bjørnstad serverer kaffe og vafler på Frivilligsentralen i Svinndal. Hun sier sammenslåing av Våler med en annen kommune er et samtaletema på senteret.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Det har vært på folkemunne at vi deler på Skjønnerødtoppen. Det hadde ikke vært meg imot, samtidig som jeg er litt usikker, sier Bjørnstad fra plassen sin bak disken på Frivilligsentralen.

Hildur Brogård mener det vil være en svakhet og tror ikke det ender slik.

– Dem følger nok med der Våler går. Selv om dem er to, så er dem liksom en, sier hun.

Bjørnstad ser også for seg en annen løsning:

– Mange vil at landkommunene Skiptvet, Våler, Råde eller Hobøl kan slå seg sammen. Landkommuner vet kanskje litt mer om landkommuner istedenfor å komme inn i Moss. Vi vet åssen det er å bo på landet og hvor viktig skolene våre er, sier den frivillige kafeverten på Svinndal og Våler Frivilligsentral.