Helse Øst og Helse Sør slås sammen

Helse Øst og Helse Sør slås trolig sammen til ett helseforetak. Ved sammenslåingen kan det spares mellom 600 og 900 millioner kroner. 

Illustrasjonsbilde
Foto: Eirill Wiik / Scanpix

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) har den siste tiden jobbet intenst med en omorganisering av sykehus-Norge.

Etter det Aftenposten erfarer har arbeidet gitt resultater, og i følge avisen skal Helse Øst og Helse Sør slås sammen.

Bredt politisk flertall

Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen (H) forsøkte allerede i 2005 å få til dette, men den gang satte KrF foten ned. Når dagens regjering nå gjennomfører dette, er det med velsignelse også fra Frp og Høyre.

Helse Øst er det største regionale helseforetaket. Av de totalt 75 milliarder kroner som går til sykehusene i 2007, får Helse Øst 36 prosent.

Foretaket har ansvaret for sykehustilbudet til befolkningen i Oslo, Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland, og for sykehusene som ligger i disse fylkene, bortsett fra Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Helse Sør har ansvaret for sykehustilbudet til befolkningen i Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust og Vest-Agder og sykehusene i disse fylkene.

Ved en sammenslåing av Helse Øst og Helse Sør vil det nye foretaket få halvparten av det totale sykehusbudsjettet i Norge.

Helse Øst positiv 

I Helse Øst ser man positivt på en sammenslåing med Helse Sør.

- En slik løsning legger til rette for å kunne utnytte og samordne både kompetanse, drifts- og investeringsmidler på en mer helhetlig måte gjennom felles styring og eierskap. Jeg mener derfor dette vil være riktig, sier styreleder Siri Hatlen i Helse Øst til Aftenposten.

Hun sier saken ble styrebehandlet i Helse Øst både i 2004 og 2005, i forbindelse med at daværende helseminister Ansgar Gabrielsen forsøk, på å få til en tilsvarende sammenslåing, og at styret begge ganger gikk inn for sammenslåing. 

Helse Sør avventende

Styreleder Anne Cathrine Frøstrup i Helse Sør er ikke like begeistret som Hatlen.

- Jeg synes Helse Sør har fått til mye bra til fordel for pasienter og pårørende. Vi har samarbeidet godt med kommunene i vår region.

Men jeg forholder meg til de politiske vedtak som kommer, og forutsetter at en sammenslåing mellom Helse Øst og Helse Sør vil ta vare på og videreføre den positive utviklingen vi er inne i, sier Frøstrup til Aftenposten.

Stortingspolitikere delt i oppfatningen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Signe Øye er sterkt i mot forslaget om at Helse Øst og Helse Sør bør slås sammen. Høyre foreslo dette i går fordi de mente at et giganthelseforetak kan frigjøre nær en milliard helsekroner. Øye er ikke begeistret.

- Det vil bli en kjempestor helseregion, der nesten halvparten av Norges befolkning bor.

Hun er negativ til at det skal rokkes ved Helse Øst.

- Helse Øst har drevet best etter helsereformen kom, drevet i balanse, behandlet flest pasienter og er et foregangshelseforetak i forhold til andre regioner som sliter veldig.

Østfold Høyres stortingsrepresentant, Martin Engeset, derimot tror at en sammenslåing er det eneste riktige.

(NTB/NRK)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nå forsvinner Nyquistbyen

    Rivingen av Nyquistbyen i Moss startet i dag. Den nesten 150 år gamle bydelen må vike plassen for jernbaneutbyggingen i byen. Totalt skal 120 bygg rives.

    Riving Nyquistbyen, Moss
    Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK
  • Anmeldt etter rattfyll

    Politiet i Moss har anmeldt en bilist for rattfyll og kjøring uten førerkort. Mannen i 30-årene ble stanset i 13:30-tiden.