NRK Meny
Normal

Hekken din kan bli tvangsklipt før skolestart

Trygg trafikk ber folk klippe hekkene før skolestart. Hvis ikke gjør noen andre det.

Liten jente på vei til skolen

FARLIG: Når flere tusen barn skal ut på skoleveien, er det viktig at de har god sikt. I dag skjer det mange ulykker fordi man ikke har god nok sikt på grunn av busker og vegetasjon.

Foto: Jan Haas, P4263 Jan Haas / NTB scanpix

Høye hekker som dekker veien og sikten, kan få alvorlige konsekvenser når tusenvis av barn skal ut på skoleveien om to uker.

– I verste fall kan det oppstå en påkjørsel eller kollisjon som kan være fatal, sier distriktsleder Paal-Gunnar Mathisen i Trygg trafikk i Østfold.

– Du er ansvarlig

Han minner om at hekker og gjerder ikke skal være høyere enn 50 centimeter ved utkjørsler og parkeringsplasser.

Paal-Gunnar Mathisen

FATALT: Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk sier det kan bli fatalt hvis verken fører eller skoleelev har god sikt.

Foto: Martin Tangen-Schmidt / NRK

– Folk som bor langs trafikkerte veier må klippe hekker og busker på eiendommene sine – av hensyn til egen og andres sikkerhet. Om vel to uker starter ungene på skolen igjen og vi i ønsker at flest mulig skal gå og sykle, sier Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold.

En analyse Statens vegvesen har gjort av sykkelulykker fra 2005- 2012 viser at 34 prosent av ulykken skyldes dårlig sikt, blant annet på grunn av vegetasjon.

Hekker og busker skal kuttes til 50 cm ved parkeringsplasser og utkjørsler.

MAKS HØYDE: Hekker skal være maks en halv meter ved parkeringsplasser og utkjørsler.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Å sørge for fri sikt langs veien er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i vegloven,sier Mathisen i Trygg trafikk. Han minner om at den som bor langs veien er ansvarlig for å holde vegetasjonen nede.

– I verste fall kan busker bli kuttet med tvang, men det er ikke ofte det skjer, for stort sett forholder folk seg til det som blir sagt.

Sto på bremsen

Mai Britt Andersen og Mai Britt Edstrøm fra Sellebak i Fredrikstad, er ofte ute og lufter hundene sine. De har flere ganger opplevd nestenulykker på grunn av høy hekk i nærmiljøet.

– Jeg er alltid forberedt der for hekkene er så høye, så jeg stod med bremsen på. Der kom det en rett ut mellom hekken, han så ikke meg. Hun synes det er greit med tvangsklipping av hekker.

May Britt Edstrøm lufter hunden på Sellebak

May Britt Edstrøm fra Sellebak opplever at hekker kan gjøre det vanskelig å se i trafikken.

Foto: ANne Ognedal / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Færre innbyggere i Eidsberg

    Eidsberg hadde den største nedgangen i folketallet av kommunene i Østfold første kvartal i år, med en nedgang på 33 innbyggere. Fredrikstad hadde den største økningen, med 162 nye innbyggere. Askim og Våler hadde også stor økning i folketallet i perioden.

  • Går for felles renseanlegg

    Styret i Frevar, Fredrikstads selskap for vann, avløp og renovasjon, sa tirsdag ja til planene om å bygge et felles renseanlegg for Fredrikstad og Sarpsborg, skriver Fredriksstad Blad.
    De to kommunene kan spare over 250 millioner kroner på et felles renseanlegg, i forhold til å ruste opp anleggene i begge byer. Nå er det opp til politikerne å avgjøre saken.