Hopp til innhold

Advokat ble smittet i retten: – Skjønner ikke hvordan det kunne skje

Harald Otterstad (65) mener smittevernhensynene ble godt ivaretatt selv om han selv endte opp med å bli smittet i retten. Nå lages det nye og enda strengere smitteregler for norske rettssaler.

Pressekonferansen i Politihuset i Fredrikstad tirsdag, der det ble orientert om tilståelsen i forbindelse med drapet på Johanne Apenes i 1978

Advokat Harald Otterstad og fire andre som var i retten i løpet av en lang rettsdag 1. april har fått påvist koronasmitte i etterkant. Han mener likevel det er riktig å holde rettssalene åpne.

Foto: Knut Falch / NTB scanpix

– Det er mystisk. Jeg skjønner ikke hvordan det kunne skje, men det har skjedd med to meddommere, aktor og med meg. I tillegg ble sønnen min som fulgte saken i retten smittet, sier Harald Otterstad (65).

For halvannen uke siden kom det frem at flere av dem som deltok i en rettssak i Sarpsborg tingrett 1. april ble korona-smittet.

Det til tross for at retten hadde svært strenge smitteverntiltak.

Skryter av smittetiltak

Som forsvarer for en voldstiltalt, var Otterstad i retten denne dagen. Til lokalavisa Sarpsborg Arbeiderblad forteller han hvordan han i tiden etter saken ble så dårlig av koronaviruset at han måtte legges inn på sykehus.

Han kom hjem tidligere denne uka, men er fortsatt ikke helt frisk.

Den erfarne forsvarsadvokaten mener tingretten gjorde veldig mye rett for å unngå smitte.

– Vi brukte den store lagmannsrettssalen som er tre ganger så stor som de andre rommene. Alle aktørene holdt god avstand. Jeg tror det var fem meter mellom meg og klienten, og også avstand mellom dommerne. Bevisførselen gikk gjennom videolink, og det ble vasket hele tiden. Vi var helt desinfisert hele gjengen, og det var nesten irriterende mye. Jeg tenkte at det nesten var hysterisk, forteller han i dag.

Støtter åpen rett

Fasaden på Sarpsborg tingrett.

I Sarpsborg tingrett brukte de den største rettssalen for å sørge for god avstand mellom partene.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

At slike smitteverntiltak ikke var nok til å unngå at smitten spredte seg, har satt en støkk i flere i det norske rettssystemet.

Nå har domstolsadministrasjonen laget nye retningslinjer for hvordan man kan gjennomføre rettssaker på en trygg måte. Den nye veilederen ble sendt ut på høring denne uka, og skal etter planen vedtas av styret på mandag, skriver Rett24.

Otterstad mener det er riktig å holde retten åpen.

– Selv om jeg fikk en trøkk selv, så mener jeg at det var forsvarlig. Jeg synes de har lagt opp til gode sikkerhetsrutiner, og skjønner at de prøver å holde hjulene i gang så ikke hele systemet stopper opp, sier han.

– Vet at englene finnes

Harald Otterstad på sykehus

Otterstad har lite erfaring med å være syk. Nå er han takknemlig for hjelpa han fikk.

Foto: Privat

Otterstad kan ikke huske å ha vært hjemme fra jobb en eneste dag med sykdom tidligere. Nå regner han med det vil ta enda noen uker før han er tilbake på jobb.

Hans møte med helsevesenet har fått ham til å bli svært takknemlig.

– Jeg fikk innsyn i en verden jeg ikke kjente til. Nå vet jeg at englene finnes på Kalnes. Jeg hadde kanskje ikke kjent dem igjen på gata siden de hadde små mye smittevernutstyr, men møtet med sykehuset var svært betryggende, sier han.