Hopp til innhold

Her serverer politiet forelegg til frokost

Østfold-politiet har opprettet et eget politihus på Rudskogen i forbindelse med Gatebil i helgen.

Østfold-politiet har opprettet et eget politihus på Rudskogen i forbindelse med Gatebil i helgen.

Har egen politistasjon på Rudskogen

Politibetjent Gard Andersen

Politibetjent Gard Andersen tror politistasjonen er til stor hjelp for både politi og publikum på Gatebil.

Foto: Espen Torgersen/NRK

– Vi har fått en rapport fra dem som jobbet i natt, og ting har vært ganske rolig, sier politibetjent Gard Andersen.

Han hadde nettopp kommet på jobb da NRK snakket med ham i formiddag, og hadde derfor ikke full oversikt over alt som hadde skjedd.

Det hadde derimot operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Ingar Signebøen, lørdag morgen.

– Siden fredag ettermiddag har vi 13 loggførte hendelser. Det er mye utagering i beruset tilstand. Vi har en del ordensforstyrrelser hvor folk er anmeldt og bøtelagt, sier han.

– Vi har også hentet inn et par mennesker. De har fått forelegg som de vil bli presentert når de våkner, legger han til.

– For beruset til å beskrive gjerningsmannen

Tradisjonen tro har titusenvis av bilinteresserte tatt turen til Rudskogen i Rakkestad for å delta på den årlige Gatebil-festivalen.

I år forventes det at over 40.000 mennesker tar turen, og med mye fart, spenning, alkohol, lettkledde mennesker og fint vær blir det nok å gjøre for politiet.

Blant de mer alvorlige episodene er en situasjon der to personer ble knivstukket.

– Gjerningsmann skal ha spurt om de to hadde noe å drikke på, men de hadde ikke hatt lyst til å gi bort noe. Da hadde han trukket frem en kniv og ripet dem i armene, sier Signebøen.

Har dere noen mistenkte i saken?

– De to fornærmede var så beruset at de hadde problemer med å gi en god beskrivelse av gjerningsmannen Den eneste beskrivelsen vi har er at han skal være svensktalende.

I løpet av den første dagen ble også en ung mann pågrepet etter å ha kastet en stein i ansiktet på en vakt. Dette var for øvrig tredje gangen siden 2008 at vedkommende har vært i kontakt med politiet på Gatebil-arrangementet.

Ber selv om promilletest

Alkotest på Rudskogen

Flere personer har selv bedt politiet om å bli promilletestet på Rudskogen i helgen.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Politibetjent Gard Andersen på Rudskogen tror at det midlertidige politihuset er til stor hjelp.

– Det er greit for publikum å ha et sted å gå til. Noen har mistet ting i løpet av natten, og andre trenger en midlertidig kjøretillatelse etter å ha mistet førerkortet. Dette er en service til publikum også er politiet nærme publikum hvis det skulle skje noe, sier han.

NRKs reporter på Rudskogen la merke til at flere personer kom innom politistasjonen for å blåse i alkometeret.

De ønsket nemlig å ta seg en tur i bilen, og ville forsikre seg om at de var edru nok.

– Vi har veldig mange som vil teste promillenivået. Det er folk som kanskje skal i butikken, eller som vil ut av området for å gjøre et eller annet på dagen i dag. De får testet seg hos oss, så langt vi har kapasitet til det, sier Andersen.

Englevakter skal forhindre voldtekt

Eli Utakleiv, voldtektsforebyggende team

Eli Utakleiv er blant de 20 frivillige som blir kalt englevaktene.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Lensmann i Rakkestad Svein Midtskog sier til Rakkestad Avis at arrangementet på Rudskogen vanligvis også betyr rundt 50–60 straffesaker i etterkant.

– Det kan dekke hele spekteret fra alvorlige saker som voldtekt ned til tyverier av mobiltelefoner, sier han til avisen.

I fjor fikk politiet inn én voldtektsanmeldelse. Også i år er såkalte «englevakter» på plass for å forhindre liknende episoder skal skje.

– Jeg må virkelig berømme Gatebil som er det eneste arrangementet jeg vet om som tar det her så alvorlig at de har egne vakter og spesielt fokus på voldtektsforebyggende arbeid, sier Eli Utakleiv som er blant de 20 frivillige som blir kalt englevaktene.