NRK Meny
Normal

Har byttet ut hundre år gammel teknologi

Første steg på veien mot færre togforsinkelser.

Ketil Solvik Olsen

– En gledens dag, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) da det nye signalanlegget ble åpna på Østfoldbanens østre linje mandag.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen sto for åpninga da landets første jernbanestrekning med nytt signalanlegg ble åpna mandag.

Østre linje har vært test-strekning for det nye signalsystemet, kalt ERTMS (European Rail Traffic Management System), og er nå blitt landets mest moderne jernbanestrekning.

Signalfeil står i dag for rundt femti prosent av alle togforsinkelser i Norge, men med det nye systemet vil det bli forbedringer, ifølge prosjektleder i Jernbaneverket Jarle Rasmussen.

I dag ble det nye systemet tatt i bruk «på ordentlig», akkompagnert av hornmusikk.

– Dette er en flott markering av noe som betyr veldig mye for jernbanen. Det å få oppgradert teknologien på signalanlegget betyr noe for reisehverdagen for folk, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp).

Færre avbrudd

Ifølge Olsen er det avbruddene folk kommer til å merke best. Eller mangelen på dem. For det blir en forskjell når man bytter ut et system som bruker over hundre år gammel teknologi, sier Olsen.

– Det at lokførererne nå får informasjon inn til fingerspissene betyr noe for driftsstabiliteten, men også at vi kan utnytte jernbanen mer effektivt i fremtiden.

Strekninga på østre linje har en prislapp på 1,2 milliarder kroner, og er et stort og tidkrevende system å rulle ut. Fullt utbygd er det ikke før rundt år 2030.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Savnet gutt funnet død i Askim

    Den sju år gamle gutten som ble meldt savnet etter at han ikke kom hjem fra skolen er funnet død. Det bekrefter politiet til NRK. Gutten ble funnet i dammen i Askim folkepark av dykkere fra Fredrikstad brannvesen. Guttens familie er varslet om dødsfallet.

  • Akershus Røde Kors bistår i søket

    Røde Kors Hjelpekorps fra både Østfold og Akershus er kalt ut for å bistå politiet i søket etter 7-åringen i Askim. Akershus Røde Kors Hjelpekorps melder at de er på vei med nærmere 30 mannskap.

    Leteaksjon etter gutt (7) i Askim
    Foto: Østfold Røde Kors