Har byttet ut hundre år gammel teknologi

Første steg på veien mot færre togforsinkelser.

Ketil Solvik Olsen

– En gledens dag, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) da det nye signalanlegget ble åpna på Østfoldbanens østre linje mandag.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen sto for åpninga da landets første jernbanestrekning med nytt signalanlegg ble åpna mandag.

Østre linje har vært test-strekning for det nye signalsystemet, kalt ERTMS (European Rail Traffic Management System), og er nå blitt landets mest moderne jernbanestrekning.

Signalfeil står i dag for rundt femti prosent av alle togforsinkelser i Norge, men med det nye systemet vil det bli forbedringer, ifølge prosjektleder i Jernbaneverket Jarle Rasmussen.

I dag ble det nye systemet tatt i bruk «på ordentlig», akkompagnert av hornmusikk.

– Dette er en flott markering av noe som betyr veldig mye for jernbanen. Det å få oppgradert teknologien på signalanlegget betyr noe for reisehverdagen for folk, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp).

Færre avbrudd

Ifølge Olsen er det avbruddene folk kommer til å merke best. Eller mangelen på dem. For det blir en forskjell når man bytter ut et system som bruker over hundre år gammel teknologi, sier Olsen.

– Det at lokførererne nå får informasjon inn til fingerspissene betyr noe for driftsstabiliteten, men også at vi kan utnytte jernbanen mer effektivt i fremtiden.

Strekninga på østre linje har en prislapp på 1,2 milliarder kroner, og er et stort og tidkrevende system å rulle ut. Fullt utbygd er det ikke før rundt år 2030.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.