NRK Meny
Normal

Har byttet ut hundre år gammel teknologi

Første steg på veien mot færre togforsinkelser.

Ketil Solvik Olsen

– En gledens dag, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) da det nye signalanlegget ble åpna på Østfoldbanens østre linje mandag.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen sto for åpninga da landets første jernbanestrekning med nytt signalanlegg ble åpna mandag.

Østre linje har vært test-strekning for det nye signalsystemet, kalt ERTMS (European Rail Traffic Management System), og er nå blitt landets mest moderne jernbanestrekning.

Signalfeil står i dag for rundt femti prosent av alle togforsinkelser i Norge, men med det nye systemet vil det bli forbedringer, ifølge prosjektleder i Jernbaneverket Jarle Rasmussen.

I dag ble det nye systemet tatt i bruk «på ordentlig», akkompagnert av hornmusikk.

– Dette er en flott markering av noe som betyr veldig mye for jernbanen. Det å få oppgradert teknologien på signalanlegget betyr noe for reisehverdagen for folk, sa Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp).

Færre avbrudd

Ifølge Olsen er det avbruddene folk kommer til å merke best. Eller mangelen på dem. For det blir en forskjell når man bytter ut et system som bruker over hundre år gammel teknologi, sier Olsen.

– Det at lokførererne nå får informasjon inn til fingerspissene betyr noe for driftsstabiliteten, men også at vi kan utnytte jernbanen mer effektivt i fremtiden.

Strekninga på østre linje har en prislapp på 1,2 milliarder kroner, og er et stort og tidkrevende system å rulle ut. Fullt utbygd er det ikke før rundt år 2030.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.