NRK Meny
Normal

Håper barna kommer hjem onsdag

Tyfonen og de voldsomme ødeleggelsene på Filippinene bekymrer filippinere i Norge.

Tyfonen og de voldsomme ødeleggelsene på Filippinene bekymrer filippinere i Norge. På Greåker i Sarpsborg engster en tobarnsmor seg for barna sine som er på ferie i Filippinene. De har billett hjem på onsdag, men også flyplassen er rammet av kaos etter vindens herjinger.

Det har vært en tøff helg for Leonora Cuenca. I formiddag kom beskjeden om at barna som er på ferie i Filippinene har det bra.

På Greåker i Sarpsborg engster tobarnsmor Leonora Cuenca seg for barna på ni og 17 år som er på ferie i Filippinene.

– Jeg var livredd, for jeg fikk ikke kontakt med dem på fredag, lørdag eller søndag. Jeg tenker på alt jeg har sett på nyhetene. Det virket håpløst og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier hun.

Flere filippinere i Norge har familie og venner i hjemlandet. Roneth Gantenberg fortviler over at familien fremdeles er isolert fire dager etter at tyfonen Haiyan rammet landet.

– Jeg har nettopp fått den etterlengtede beskjeden om at de er i god behold, men de har ikke mat, drikke eller telefondekning, sier hun til NRK.

– Like katastrofalt som tsunamien i Japan

Tyfonen «Haiyan»s ødeleggelser

et flyfoto av en landsby i Samar-provinsen på Filippinene viser «Haiyan»s ødeleggelser.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Mandag formiddag fikk også Leonora Cuenca endelig kontakt med familien. Det ble en kort samtale med eksmannen på telefonen, men hun fikk en bekreftelse på at både han og barna er i live.

– Jeg fryktet at jeg ikke skulle se dem mer. Når man ser på nyhetene at det ligger kropper overalt, så er ikke det noe bra, sier Cuenca.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus rapporterte fra Japan etter at tsunamien herjet landet i 2011. Den gangen tok uværet livet av rundt 16.000 mennesker, og fremdeles er mange savnet.

Magnus er nå i Filippinene og han har inntrykket av at tyfonen Haiyan er en katastrofe på linje med den som rammet Japan for to år siden.

Til nå er det rapportert om at 12.000 mennesker er fryktet omkommet etter uværet. Haiyan er den kraftigste tyfonen så langt i år, og bar med seg vinder som trolig er de sterkeste som noensinne er registrert over land, helt oppe i 313 kilometer i timen, ifølge Weather Underground.

Tyfonen Haiyan

Tyfonen Haiyan torsdag 7 november.

Foto: NOAA / Reuters

– Jeg er så glad

To millioner mennesker i 41 provinser er rammet av katastrofen. Myndighetene i landet sier at minst 23.000 hus er ødelagt.

Leonora Cuenca

Leonora gleder seg til barna kommer hjem til Norge onsdag kveld.

Foto: Tor René Stryger/NRK

– Noen dager fikk jeg ikke sove. Jeg har fulgt med på nyhetene hele tiden og det er mange som ringer meg hele tiden, sier Leonora Cuenca.

Også flyplassen i området der barna og eksmannen er på ferie er rammet av kaos etter vindens herjinger. Leonora forteller at barna har billett hjem til Norge på onsdag.

– De kommer hjem onsdag kveld. Jeg kommer bare til å kose med dem, jeg er så glad, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 18.50-nyhetene

  • Sarpsborg 08 vant mot Strømmen

    Det ble en 3-1 seier til Sarpsborg 08 over Strømmen i en treningskamp på Sarpsborg stadion fredag ettermiddag. Danske Ronnie Schwartz scoret to mål, mens Kristoffer Larsen scoret sarpingenes tredje. Schwartz hadde muligheten til å sikre et hattrick, men skjøt over mål på en straffe.