Hopp til innhold

Folk er ville etter 15-åringens sminketips

Hanna Martine har over 10.000 følgere på Youtube som sjekker hvordan hun kler og sminker seg.

Hanna Martine Slåttland Baller

Hanna Martine Slåttland Baller fra Sarpsborg har fått en stor tilhengerskare på videonettstedet Youtube.

Foto: Stine Cecilie Granlund

På jenterommet, omgitt av sminke, speil og kamerautstyr spiller Hanna Martine Slåttland Baller (15) fra Sarpsborg inn flere filmer.

Etter at hun opprettet en bruker på Youtube for halvannet år siden har det blitt flere filmer i uka og bedre kvalitet.

– Det startet med tullevideoer av meg og en venninne, men nå har det vokst, sier hun.

Hun legger ut videoer av hva hun har på seg, hvordan hun sminker seg og ting som skjer i hverdagen.

– Jeg liker å få frem den mindre perfekte siden og vise folk at det er viktig å være seg selv, og stå opp for seg selv.

10.000 følgere

Når Hanna legger ut en ny video på Youtube er det 10 000 følgere som får et varsel.

– Det er helt sykt å tenke på. Uten dem hadde jeg ikke drevet med dette. De støtter meg virkelig, sier Hanna.

Men det er også noen som kommer med stygge kommentarer. De velger Hanna å ignorere, selv om det frister å svare tilbake. Hun velger i stedet å lese de støttende og positive tilbakemeldingene hun får.

Det har også skjedd at folk har kommet bort til henne på gata, fordi de kjenner henne igjen fra nettet. Ikke bare her i Norge, men også på studietur i utlandet.

– Det er koseligere når folk kommer bort, enn når de står langt borte og glor. Jeg har ikke helt vendt meg til at folk kommer bort. Jeg blir glad resten av dagen, forklarer Hanna.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

På 1,5 år har Hanna Martine fått 10 000 følgere på youtube.

Positiv med sosiale medier

Jill Walker Rettberg forsker på hvordan vi representerer oss selv på nettet og på hvordan vi forteller på nettet. Hun sier hvordan folk takler presset når de får mange følgere på sosiale medier kan håndteres ulikt.

– For de fleste vil de ha et så lite publikum at det ikke vil være spesielt vanskelig. Men for dem som får stor oppmerksomhet og får mange negative kommentarer kan det være vanskelig. For en 15 åring kan det være overveldende å måtte forholde seg til alle tilbakemeldingene, sier Rettberg.

Hun forklarer at når en har 10.000 følgere på for eksempel Instagram kaller forskerne det en mikrokjendis. De har ikke et profesjonelt apparat rundt seg som håndterer negative kommentarer, men Rettberg mener det også er en positivt at flere blir profesjonelle på måten de håndterer kommentarene på.

Rettberg trekker frem det at unge mennesker møter andre med like interesser gjennom sosiale medier som noe positivt.

– Problemet til mange i tenårene er at man ikke finner de menneskene man er like med. Da er sosiale medier fantastisk for veldig mange. Det er veldig mange ungdommer som har funnet mennesker de trives med. Så det er jo en blanding og jeg tro det gir vel så ofte en positiv opplevelse som negativ.

Karrierevei

Hun er klar over at hun forteller mye om livet og hverdagen sin på nettet, og blir noen ganger overrasket over at følgerne gjerne vil vite enda mer. Likevel tror hun ikke at hun kommer til å angre senere i livet.

– Det kan hende jeg angrer når jeg blir eldre. Men samtidig så har jeg filmet så mange minner som jeg ikke ville gjort ellers. Dette med blogg og Youtube gjør at man får samlet mange minner på ett sted.

Erfaringen med kamerautstyr og redigering i etterkant har gjort at hun har fått en smakebit på en karriere hun kunne tenke seg. Hun går siste året på ungdomsskolen nå, men ser for seg hvordan fremtiden kan bli.

– Om jeg kan leve av dette, hadde det vært helt perfekt. Jeg vet ikke om Youtube-videoer er like populært om 50 år, men jeg vet at jeg vil jobbe innenfor media, smiler hun.