NRK Meny
Normal

Hagepark skal samle nærmiljøet

I løpet av sommermånedene har lokalmiljøet på Trosvik i Fredrikstad fått et grønt og hyggelig sted de kan møtes. Takket være små og store i lokalmiljøet.

Hagepark på Trosvik

Prosjektlederen Marte Ravneng Nilsen med sin assisten Teodor Ravneng Thorbjørnsen. Tatt i august.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

I flere år har jordlappen et steinkast fra Trosvik skole vært gjengrodd. Med unntak av de elevene som har trosset det høye gresset for en snarvei til skolen, har området vært lite brukt. Men nå er en hagepark i ferd med å vokse frem.

Blomster og grønnsaker

– Se på de blomstene! En liten gjeng treåringer fra Trosvik barnehage løper mot de 18 trekassene som bugner av fargerike blomster og en rekke grønnsaker.

Det gjør inntrykk å se resultatet av det de selv har vært med på gjennom flere måneder. Barnehagebarna og SFO-elever ved Trosvik skole startet på de viktige oppgavene med å så frø i små potter i slutten av april.

Senere har de fått være med på å plante ut blomster og grønnsaker som tomatplanter, sukkererter og salat.

Barna viktige hjelpere

– Se, en gulrot! utbryter Live Strand Baumann i det hun røsker en kroket gulrot dekket av jord. Den ivrige jenta setter kurs mot vannbøtta for å skylle den.

Over alt er små barnehagehender i full gang med å sanke grønnsaker, smake på sukkererter eller vanne blomster. Og det gleder ilsjelden bak hageparken, som bevisst har dratt med seg barna i nærmiljøet.

– Denne hagen er ment for alle, liten og stor. Håpet er at den skal bli enda større etterhvert, sier Marte Ravneng Nilsen, som startet prosjektet med støtte fra lokalsamfunnsutvalget tidligere i år.

– Målet er å samle beboere på Trosvik. De aller fleste har jo en eller annen kunnskap om hage, det finnes i alle kulturer. Her kan alle som vil hjelpe til, eller bare møtes for å slå av en prat, forklarer Ravneng Nilsen.

Gå til forsiden

Hagepark på Trosvik

Hagepark på Trosvik

Hagepark på Trosvik

5 bilder

  Alle beboere velkommen

  I tillegg til barna som har hjulpet til gjennom sommeren, har også flere voksne beboere fått øynene opp for hageparken like ved.

  Hege Solbakken er blant de som rett som det er stikker ned for å luke, vanne eller plukke litt tomater.

  – Jeg synes dette er et kjempespennende konsept, og det passer veldig bra for meg som er hageinteressert. Samtidig kan det gi god læring for de som ikke kan så mye om hage, mener hun.

  Parken har også fått støtte fra blant andre bønder i nærheten, med lass med jord og grus. Om det går som prosjektlederen vil, blir hageparken enda større allerede neste år.

  – Vi ser for oss noen benker her, en grillplass folk kan benytte i lyse sommerkvelder. Mulighetene er mange, smiler Marte Ravneng Nilsen.

  SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norske Skog ber om statlig støtte

   Styreleder i det kriserammede Norske Skog-konsernet, Christen Sveaas, har bedt næringsminister Monica Mæland om inntil 140 millioner kroner i støtte, skriver Dagens Næringsliv.

   Norske Skog Saugbrugs, Halden
   Foto: Rainer Prang / NRK