NRK Meny

Bekymret over hagefylling i skogen

– En hagefylling hører ikke hjemme i skogen. Fremmede og uønskede arter kan spre seg og det er ikke trivelig å gå langs skogstien med alt dette rasket tett på. Det sier Turid Lundby.

Hagefylling i Mosseskogen

Turid Lundby er bekymret over at folk ukritisk kaster hageavfall langs skogsstien i Mosseskogen.

Foto: Merete Kildahl / NRK
Byline Merete Kildahl
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Se her er det vokst opp en ligusterhekk som ikke hører hjemme her. Noen ganger er det så mye hageavfall langs skogsstien at det rekker to meter opp, sukker Turid Lundby.

Hun er bekymret over hagefyllingen langs stien hun bruker daglig.

Selv om det er gratis å levere hageavfall på Solgård avfallsplass i Moss, velger folk i nærområdet å bruke skogen sin i stedet.

Blir irriterte

– Det har hendt at jeg spør folk som kommer kjørende med henger for å dumpe hageavfallet sitt her, hvorfor de gjør det. Da blir de irriterte og sier at det har vært greit i 30 år.

Nå har Lundby skrevet brev til Moss kommune for å høre hva som kan gjøres.

Hagefylling i Mosseskogen

Det hoper seg opp store hauger med hageavfall langs skogsstien.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Miljøvernsjef Knut Bjørndalen slår raskt fast at hageavfall i skogen ikke er ønskelig.

Vil forby

– Nei. For det første kan uønskede arter begynne å vokse her, for det andre forsøpler det skogens utseende. Vi kommer til å dra for å se på denne fyllingen og sjekke hvem som er grunneier. Hvis det er kommunens grunn forbyr vi deponeringen og vil forsøke å spore opp de som har kastet hageavfallet sitt her, sier Bjørndalen.

Han oppfordrer alle til å kaste vanlig hageavfall på den kommunale fyllplassen, men bemerker i tillegg:

– Det fins mange arter i hagene til folk som er svartelistet og absolutt ikke må komme ut i naturen. Disse skal folk uansett kaste i restsøppelet sitt hjemme.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sa nei til ulvejakt i Østfold

    Det blir ingen ordinær ulvejakt i Østfold i vinter. Det har Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus vedtatt i dagens møte. Men det skal felles 12 ulver utenfor ulvesonen i Akershus og Hedmark kommende vinter. Møtet fortsetter utover ettermiddagen, og skal blant annet avgjøre hva som skal skje med de 16 ulvene i Julussa- og Osdalsflokken i Hedmark.

    Ulv