Nei, NM i fiskepudding er ikke det motsatte av NM i kroppsbygging..Det er rett og slett en gren i Sjømat-NM i regi av Norske Sjømatbedrifters Landsforening.
NM i Sjømatprodukter er støttet av Innovasjon Norge, Tine Ingrediens, Eksportutvalget for fisk og Fiskeri- og kystdepartementet, og det konkurreres i klassene fiskekaker, fiskekarbonader, fiskepudding, fiskeboller, fiskegrateng, ferdigrett og nyhet.
Halden-bedriften Tistedalen Delikatesse tok hjem NM-tittelen i fiskepudding, basert på smak, utseende, lukt og konsistens.
Det er Tove Hovland og mannen Espen Hovland som driver bedriften som i alt har tre ansatte, og lager fiskepudding, fiskekaker og sursild.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Overrasket
- Vi ble målløse over å ha vunnet over alle andre produsenter av fiskepudding, i nord- og vest-Norge, forteller Tove Hovland
Målet med konkurransen er å stimulere norsk fiskeindustri til å lage stadig bedre produkter og å utvikle nye produkter i takt med endringer i forbrukernes smak og spisevaner.
Produktene er vurdert av en nøytral men variert sammensatt jury bestående av fagfolk og lekfolk i ulike aldersgrupper, skriver Sømatprodusentene på sine nettsider.
Gammel oppskrift
Hva som gjør Tistedal-fiskepuddingen spesiell, vil innehaveren bare delvis ut med.
- Det handler mye om ferske fiskeråvarer av kolje, og en god krydderblanding. Hva den kryddermiksen er, vil jeg ikke ut med! poengterer Tove Hovland. Fisken kommer faktisk fra Barentshavet til Halden for å bli til pudding.
Oppskriften er den samme som ble satt sammen av den første eieren av Tistedalen Delikatesse, Jan Røsnæs, allerede i 1946.
Det fortelles at stort sett alle haldensere er foret opp på denne fiskepuddingen.
- Mye smak
Et besøk på et av Haldens sentere bekrefter hypotesen. Tenåringsjentene Sara og Thea er godt kjent med den nå medaljerte fiskepuddingen.
- Ja, vi har smakt den, og den kjøpes ofte. Den er god, og har mye smak, sier de.
På Meny i Tistasenteret røper en bergenser at også han vet å verdsette smaken på den tradisjonelle fiskepuddingen.
- Jeg kjøper bare den når jeg kjøper fiskepudding. I Halden altså, legger han til. For, i Bergen er den ikke å få tak i. Den lokale fiskepuddingen er bare å få kjøpt i Halden, i en butikk i Fredrikstad, i Sarpsborg og Rakkestad.
- Kanskje vi nå bør satse litt større og utvide salgsområdet, tenker Tove Hovland