NRK Meny
Normal

Grensepolitiet drukner i dop

Tollvesenet beslaglegger så mye narkotika på svenskegrensa at politiet bare klarer å etterforske en brøkdel av kriminaliteten.

Grense dop illustrasjon
Foto: Illustrasjon: Rune Fredriksen / NRK

Statistikken viser at enorme mengder narkotika flommer over grensa, fortrinnsvis ved Svinesund. Ifølge politiet i Østfold kommer 75 prosent av den narkotikaen som smugles inn i Norge via land eller tog inn til Norge via grenseoverganger i Østfold, skriver politiforum.no.

Østfoldpolitiet har gitt Politiforum, som er fagbladet til Politiets Fellesforbund, en liste med saker som spenner over en måned fra fjoråret. Listen antyder et enormt omfang på smuglingen:

 • 20. august - 5 kilo kokain - To personer i varetekt.
 • 30. august - 15 kilo amfetamin - Én person i varetekt.
 • 31. august - 42 kilo hasj - To personer i varetekt.
 • 31. august - En person blir stoppet ved grensa med 249.000 kroner på seg. Ingen identifikasjon.
 • 9. september - 3,3 kilo kokain - Tre personer i varetekt.
 • 9. september - 14,6 kilo hasj - Tre personer i varetekt.
 • 14. september - 9 liter amfetaminolje (tilsvarer 30 kilo amfetamin). To personer i varetekt.
 • 21. september - 3,2 kilo amfetamin. Én person i varetekt.

Umulig å gjøre skikkelig jobb

Politiet får ikke etterforsket alle sakene, og får ikke etterforsket skikkelig de sakene de har ressurser til å se på, sier fagforeningsleder i Politiets Fellesforbund i Østfold, Runar Arnesen

- Det ligger mye potensiale i de sakene vi får på grensa, men vi har ikke ressurser til å etterforske dem dypt nok - med tanke på å sprenge nettverk og lignende, mener Arnesen.

-Vi etterforsker i utgangspunktet mot kurerer, men når vi opplever at det innimellom kommer flere store narkobeslag - og andre beslag - på samme dag, så har vi ikke folk nok til å gå dypt ned i sakene.

Slik det har vært ganske lenge nå, så makter ikke politiet å ta problemet ved roten.

- Et kriminelt nettverk lever da like godt, og det tar dem kanskje fem minutter å skaffe en ny kurér.

Vil hjelpe andre politidistrikter

Norsk politi må ha et betydelig ressursløft, mener den tillitsvalgte i Østfold. Arnesen sier om at hvis grensepolitiet hadde hatt muligheter til å sprenge nettverkene ved grensa, så kan det være at  den massive ressursbruken i andre politidistrikter ikke hadde vært nødvendig.

- Dette ville det vært god nasjonaløkonomi i, sier Arnesen.

- Vi bruker veldig mye ressurser på å etterforske slike saker, men det er så mange av dem. Oppgaven har vokst oss så langt over hodet at vi ikke klarer å håndtere den slik vi burde.

Mer penger, flere stillinger

Det må komme en plan om bemanningsopptrapping, og den må komme fort. Og det må følge mer penger med. Politiet må nå over noen få år få et ordentlig løft, hvis det skal kunne håndtere kriminaliteten slik den har utviklet seg.

- Når de kriminelle nettverkene får lov til å leve i beste velgående, så er dette et problem som kommer til å fortsette. Det er det ingen tvil om, sier Arnesen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Totalforbud mot bål

  Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

 • En person omkom

  Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.