NRK Meny
Normal

Åpner for slusetrafikk etter sju år

Ørje sluser åpner for trafikk igjen fra i sommer etter krepsepest.

Nye sluser på Ørje

NYE: Slusene har vært stengt på grunn av slusepest. Nå åpnes det for trafikk igjen.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Ordfører i Marker, Kjersti Nyhte Nilsen, håper DS Engebret Soot allerede ved månedsskiftet kan ta med seg turister gjennom slusene.

Ørje sluser har vært stengt for båttrafikk sju år for å hindre spredning av krepsepest.

I 2008 ble de populære slusene stengt av Mattilsynet for å hindre at krepsepest utryddet edelkrepsen i Rødnessjøen.

Onsdag varslet Mattilsynet at vedtaket om stenging oppheves, fordi kampen mot pesten er tapt.

– Dette har vi ventet på lenge, jubler ordfører Kjersti Nyhte Nilsen og legger til:

Kjersti Nythe Nilsen

Ordfører Kjersti Nyhte Nilsen håper på sluseåpning med båttrafikk siste helg i mai.

Foto: NRK

– Det er klart at vi roper ikke hurra for at en bestand er utryddet, men det er jo en gladmelding at vi får åpne slusene igjen. Det er viktig for båtene her, kanalen er en ferdselsåre på sommerstid.

Mer turisme med åpne sluser

Marker har både Dampskipet Engebret Soot å skilte med, og en passasjerbåt i Strømsfoss som nå bare har gått ned til Halden. Nilsen tror det vil bety mye for turismen i Marker at slusene åpner for trafikk igjen.

– Nå kan vi få passasjertrafikk opp, ta en runde på Rødnessjøen og sluse ned igjen. Det er klart dette er viktig for turismen, og for folks interesse for kanalen. Det er jo det som er interessant, å få lov til å sluse.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet er det nå opp til Mattilsynet å sørge for de siste formalitetene før Ørje sluser kan åpne for normal trafikk.

Seniorrådgiver Jørn Våge sier alt kan være klart i løpet av et par uker.

Lover åpningsfest

Ordføreren Nilsen gleder seg til en sommer med båttrafikk og økt turisme, og satser nå på at slusene kan åpne for båttrafikk allerede siste helg i mai.

– Det er den helgen slusene tradisjonelt åpner, så det hadde vært hyggelig med klarsignal raskt. Å være med på slusing er mye morsommere enn å se på slusene, så det håper jeg vi kan få til fra åpningshelgen. Da skal det markeres med noe ekstra! lover ordføreren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.