Hopp til innhold

– Dette er ingen gledens dag

Mattilsynet påviste krepsepest i Rødenessjøen i 2014: – At slusene kan åpnes, er en konsekvens av at krepsepesten er på vei til å utrydde edelkrepsen i enda en innsjø, sier seniorrådgiver i Mattilsynet.

Bytter porter i Ørje sluser

Ørje sluer har vært stengt siden 2008, etter at det ble påvist krepsepest i Øymarkssjøen.

Foto: Pål Andersen

Den smittede edelkrepsen og signalkrepsen ble funnet i teiner som var satt ut på tre ulike steder for å overvåke krepsebestanden i Rødenessjøen.

Etter at krepsepesten ble påvist i september 2014, er det nå gjort en ny vurdering av stengingen av Ørje sluser. Konklusjonen er at stengingsvedtaket oppheves, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Dette er ingen gledens dag. At slusene kan åpnes, er en konsekvens av at krepsepesten er på vei til å utrydde edelkrepsen i enda en innsjø – Rødenessjøen. Når vi i tillegg vet at smitten har kommet fordi noen har satt ut den smittede signalkrepsen i sjøen, er det slett ingen grunn til å feire, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Jørn Våge.

Slusene ble stengt allerede i 2008 etter at det ble påvist krepsepest i Øymarkssjøen.

Signalkreps tatt i Kvesjøen

I september i fjor ble signalkreps funnet flere steder i Rødnessjøen. Denne krepsearten hører ikke naturlig hjemme i Haldenvassdraget, og er bærer krepsepestsmitte.

Foto: Bengt Steinar Nordbakk

Viktig å rengjøre utstyr og båter

Mattilsynet håper nå at naturlige barrierer lenger nord i vassdraget stopper krepsepesten fra å nå flere innsjøer.

– Å hindre videre smittespredning er Mattilsynets hovedfokus nå. Men vi er helt avhengige av hjelp fra brukerne av vassdraget, påpeker han.

Våge forteller at det er flytting av båter og utstyr som ikke er rengjort og desinfisert som fremstår som de største smitterisikoene.

Han minner om at det er lovpålagt å desinfisere båter og utsyr som flyttes ut av smittet sone - altså ut av Rødenessjøen og sørover i Haldenvassdraget.

– Nå er det utrolig viktig at brukerne av vassdraget husker på dette når de skal flytte redskap nordover i vassdraget fra Rødenessjøen. Hvis vi kan unngå smittepress, klarer vi kanskje å bevare de gode edelkrepsbestandene i resten av vassdraget, sier han.

Stor fare for spredning

Krepsepest er en trussel mot den utryddingstruede edelkrepsen. Det er en soppsykkdom som i 1990-91 drepte all edelkreps i Haldenvassdragets hovedløp helt nord til Bjerkelangen.

Den gangen vet man ikke hvordan smitten kom inn - det ble ikke påvist signalkreps. Det betyr at smitten døde ut, og edelkrepsstammen kunne bygge seg opp igjen. Situasjonen i dag er annerledes: Så lenge det finnes signalkreps av begge kjønn i innsjøen, vil smitten stadig fornye seg å gjøre det umulig for edelkrepsen å overleve.

– Krepsepest angriper ikke andre dyreslag eller mennesker, men det er stor fare for at den kan spre seg til andre deler av vassdraget og til andre vassdrag i området. Det vil vi jobbe hardt for å unngå, avslutter Våge.