NRK Meny
Normal

Gleder seg til å møte Dalai Lama

Irene Johansen fra Moss Ap er en av stortingsrepresentantene som skal møte Tibets eksilleder under hans besøk i Norge.

Irene Johansen
Foto: Arbeiderpartiet

– Det er fredag morgen han kommer til Stortinget. Stemningen rundt møtet er rolig og avklart. Det er Tibetkomitéen på Stortinget som har invitert ham, og de har også invitert til et åpent møte for stortingsrepresentantene, forklarer Johansen.

– Jeg syns det er viktig møte ham, som tidligere fredsprisvinner og en kjent menneskerettighetsforkjemper, og for forholdene i Tibet spesielt. Så jeg gleder meg til det.

Nøye regissert møte

Møtet er kort og tett regissert – Dalai Lama har med seg et følge på 30 personer, og like mange fra Stortinget skal delta. Først skal Dalai Lama snakke, og så blir det anledning til å stille spørsmål

– Vi ønsker som sagt å høre mer om forholdene for menneskerettighetene i Asia, og Tibet spesielt, sier Irene Johansen.

Mener Kina-bråket har rotet det til

Etter at regjeringen og stortingspresidenten sa nei til å møte den tibetanske eksillederen, har fokuset handlet mer om forholdet mellom Norge og Kina. Det er uheldig, mener Irene Johansen.

Dalai Lama i Oslo

Dalai Lamas Norgesbesøk startet i dag. Debatten rundt det har gått en god stund.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg syns de har rotet det til. Han kommer som etter å ha bli invitert av Tibetkomitéen og fredspriskomiteen, det var ikke noe politisk besøk i utgangspunktet.

– Jeg er litt usikker på hva dette egentlig sier om hvilken makt Kina har. Dette ble etter hvert en umulig situasjon for regjeringen og Stortingets president. De har viklet seg inn i en argumentasjon som jeg ikke helt ser hvor ender hen til slutt. Men jeg håper at vi klarer å opprettholde forholdet til begge på sikt.

Johansen mener også at diskusjonen har gitt folk et feil inntrykk om hva dette besøket egentlig er.

– Etter hvert har det nesten virket som om ingen fra det politiske miljøet ønsket å møte Dalai Lama, og det er ikke riktig. Det skulle være et lukket møte, men når det ble åpnet så syns jeg det var helt riktig å møte ham når han besøker Stortinget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telefontrøbbel for politiet

    Tekniske problemer gjør at politiet ikke er å treffe på fellesnummeret 02800 eller direkte til operasjonssentralen. – Vi jobber med å finne feilen, sier Fredrikstads politistasjonssjef John Prestbakken til f-b.no. Prestbakken ber folk om ikke å bruke nødnummeret 112 til andre henvendelser.

  • Rydder etter bilbrann

    Ingen personer ble skadet under bilbrannen på Torsnes, opplyser politiet. Brannen oppsto under kjøring. Den brente bilen hentes snart av bergingsfolk.