NRK Meny
Normal

Går mot høyere valgdeltakelse

Det ligger an til å komme rekordmange forhåndsstemmer i Østfold ved høstens valg.

VALG

Det meste tyder på rekordmange forhåndsstemmer i Østfold-valget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Allerede nå, nesten to uker før valget, sier de fleste kommunene i Østfold at det ligger an til flere forhåndsstemmer enn under kommunevalget i 2007.

Det betyr sannsynligvis også høyere valgdeltakelse, sier lokaldemokratiforsker Geir Conrad Tufte ved Høgskolen i Østfold.

– Lav interesse for forhåndsstemegivning går oftest hånd i hånd med lav valgdeltakelse på valgdagen, og motsatt.

Det store trykket venter

Tufte tror at terroraksjonen mot Utøya og Oslo 22. juli kan ha fått flere unge nordmenn til å stemme.

– Det er i hvert fall nærliggende å tenke at disse tragiske terrorhandlingene har mobilisert befolkningen til å vise at borgerne har et ansvar for å være aktive i form av å bruke stemmeretten.

Han håper nå at den høye valgdeltakelsen blir varig.

– Hvis de unge nå, som mye tyder på, i større grad enn tidligere går til valgurnene, så vil denne tendensen til å bruke stemmeretten også holdes fast ved i voksen alder.

Men det store trykket av forhåndsstemmere kommer først nå – to uker før valgdagen, det sier valgansvarlig i Sarpsborg, Torild Lindemark.

– At vi går over kommunevalget for forrige valg er jeg helt sikker på. Det kan også tyde på at vi nærmer oss de tallene som gjelder ved stortingsvalget, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Datautstyr stjålet i Moss

    En eller flere så langt ukjente personer har stjålet datautstyr fra en bedrift i Varnaveien i Moss. Innbruddet har skjedd i løpet av natta, opplyser politiet.

  • Bilen full av mat og drikke

    En litauer bosatt i Norge ble stanset på tollstasjonen ved E18 på Ørje med 10.000 sigaretter, 24 liter brennevin, 10 liter vin, 200 liter øl og 185 kilo kjøtt i varebilen i går ettermiddag. Varene var kjøpt under et besøk i hjemlandet. Det skulle vært betalt 75.000 kroner i avgifter for varene.

    Beslaglagt mat og drikke Ørje
    Foto: Tollvesenet