Normal

Går mot høyere valgdeltakelse

Det ligger an til å komme rekordmange forhåndsstemmer i Østfold ved høstens valg.

VALG

Det meste tyder på rekordmange forhåndsstemmer i Østfold-valget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Allerede nå, nesten to uker før valget, sier de fleste kommunene i Østfold at det ligger an til flere forhåndsstemmer enn under kommunevalget i 2007.

Det betyr sannsynligvis også høyere valgdeltakelse, sier lokaldemokratiforsker Geir Conrad Tufte ved Høgskolen i Østfold.

– Lav interesse for forhåndsstemegivning går oftest hånd i hånd med lav valgdeltakelse på valgdagen, og motsatt.

Det store trykket venter

Tufte tror at terroraksjonen mot Utøya og Oslo 22. juli kan ha fått flere unge nordmenn til å stemme.

– Det er i hvert fall nærliggende å tenke at disse tragiske terrorhandlingene har mobilisert befolkningen til å vise at borgerne har et ansvar for å være aktive i form av å bruke stemmeretten.

Han håper nå at den høye valgdeltakelsen blir varig.

– Hvis de unge nå, som mye tyder på, i større grad enn tidligere går til valgurnene, så vil denne tendensen til å bruke stemmeretten også holdes fast ved i voksen alder.

Men det store trykket av forhåndsstemmere kommer først nå – to uker før valgdagen, det sier valgansvarlig i Sarpsborg, Torild Lindemark.

– At vi går over kommunevalget for forrige valg er jeg helt sikker på. Det kan også tyde på at vi nærmer oss de tallene som gjelder ved stortingsvalget, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pause på Lerkendal

    RBK åpnet i høyt tempo de første minuttene, men Sarpsborg var tålmodige og jobbet seg inn i kampen. Gjestene har siden hatt god kontroll og leder fortjent når lagene tar en pause fra regnværet på Lerkendal.

  • 0-1 til S08

    Sarpsborg 08s Patrick Mortensen står for det første målet i kveldens eliteseriekamp mot Rosenborg på Lerkendal.