Hopp til innhold

Frisker opp glemte skatter

Hva har du egentlig på loftet? Skjuler det seg en skatt? Ifølge ekspertene er sannsynligheten større enn du kanskje tror.

takdekorasjoner2

– Du kan få hjelp til å ta vare på skattene dine, sier ekspertene. Konservatorer fra NiKU bistår Gabriell Lund i å verne om sin bestefars kunstverk.

Foto: Sanne Juliane Hansson Lier / NRK

– Hvem ville trodd at det fantes skatter som dette på loftet, sier rådgiver i Norsk kulturminnefond, Ewa Juneborg.

Hun befinner seg i andre etasje hos Gabriel Lund på Jæløy. Der er konsentrasjonen til å ta og føle på.

Forsiktig lirker konservatorer fra Norsk institutt for Kulturminneforskning ned over hundre år gamle malerier fra taket i annen etasje.

Noen av platene slipper taket, andre steder må det kraftigere skyts og brekkjern til for å få takmaleriene ned i spesiallagde kasser.

Det var Gabriels bestefar, dekoratøren Ragnar Lund, som i sin tid malte maleriene. Nå mente barnebarnet at tiden var inne for å friske opp kunstverkene slik at de kunne komme til sin rett.

Ekspertene er overbevist om at mange av oss gjemmer på skatter vi ikke visste vi hadde, og at vi har flere muligheter til å få hjelp til å ta vare p¨

– Har gledet meg et helt liv

Etter å ha fått støtte fra fylkeskonservatoren i Østfold og norsk kulturminneform bestemte han seg for å restaurere de slitne takmaleriene for å bevare kunsten og bestefarens historie.

Han søkte og fikk innvilget bevilgninger fra både Norsk kulturminnefond og fylkeskonservatoren i Østfold.

Men tilskuddsordninger til tross – noen billig affære er et storskala restaureringsprosjekt ikke.

Gabriel Lund

Gabriell Lund fra Jæløy søkte, og fikk innvilget, støtte til sitt store restaureringsprosjekt.

Foto: Sanne Juliane Hansson lier / NRK


– Jeg kunne kjøpt meg en Mercedes for denne summen, sier Lund, som allikevel er overbevist om at han gjør rett i å ville sikre familiehistorien for kommende generasjoner.

– Man må jo alltid finne en unnskyldning, så jeg bruker å si at jeg betaler i ettertid i stedet for at jeg betalte på forskudd. Disse bildene har gledet meg et helt liv, så nå er det på tide at jeg gjør opp for meg, sier Lund.


Ser ikke det man har

– Jeg tror nok ikke folk vet hva de har, og hvorvidt det faktisk kan være en skatt eller ikke, sier Ewa Juneborg.

Hun peker på at det slett ikke trenger å være så vanskelig å få økonomisk støtte til prosjektene som det folk kanskje tror.

Juneborg får støtte fra Stefan Ädel. Han er antikvar for fylkeskonservatoren i Østfold, og forteller at han stadig opplever å bli vist én ting, for så å oppdage noe annet av antikvarisk verdi.

Ädel tror mange er så vant til å leve med skattene sine at de ikke tenker over hva de er verdt, eller om de er restaureringsverdige.

– Folk må ofte bli bevisstgjort hva de faktisk har, og i likhet med Gabriel har de gjerne sett dem i et helt liv uten å vite hva det kan være verdt, sier han.


Juneborg mener huset ditt slett ikke trenger å være verneverdig for å være interessant.
– Vi har en ganske stor pott med penger vi skal fordele, så det er store sjanser for at vi vil være med på å støtte større og mindre private prosjekter. Det er slett ikke så vanskelig å få tilskudd som mange tror, og mange skatter har gode sjanser for å bli frisket opp, avslutter Juneborg.

takdekorasjoner 1

Det er et omfattende prosjekt å få ned over hundre år gamle takmalerier.

Foto: Sanne Juliane Hansson Lier / NRK