Hopp til innhold

Frykter vaskebjørninvasjon i Norge

Naturvernforbundet frykter at vaskebjørn kan invadere Norge og gjøre store skader på økosystemet.

Vaskebjørn

Både Naturvernforbundet og svenske naturvernmyndigheter er bekymret for at vaskebjørner skal etablere seg i landene.

Foto: Creative Commons/ flickr.com/photos/taylar/4925560079/

Det nordamerikanske rovdyret er svært tilpasningsdyktig og er ikke kresen når det gjelder matveien. Vaskebjørnen har allerede fått et godt fotfeste i Tyskland og Mellom-Europa.

I Sverige vekker en død vaskebjørn som ble funnet i Falsterbo i Skåne bekymring. Fremmedartekspert i Skånes länsstyrelse, sier til avisa Expressen at det bare er et tidsspørsmål om når den etablerer seg.

Dukker opp i Skandinavia

Død vaskebjørn

Denne døde vaskebjørn ble nylig funnet på en strand i Skåne. Det har skapt bekymring hos svenske naturvernmyndigheter, som ikke vil at den nordamerikanske arten etablerer seg i landet.

Foto: Jan-Åke Hillarp/Länstyrelsen Skåne / NTB scanpix

I 2011 fant Satu Koski en vaskebjørn på gården sin i Åseral på Sørlandet. Også i Göteborg og i Danmark har vaskebjørner blitt observert. Det bekymrer Naturvernforbundet.

– Det er et rovdyr. Den tar fugleunger, egg, fisk og er nesten altetende. Den kan forrykke balansen i naturen veldig brutalt, sier informasjonsrådgiver Christian Børs Lind.

– Det er helt klart en art som er veldig sterkt uønsket i norsk natur.

Kan bli veldig mange

Vaskebjørnen har fått solid fotfeste i Tyskland, og selv om klimaet er et litt annet, tror Børs Lind den har gode forutsetninger for å klare seg i Norge

– I og med at den klarer seg i Nord-Amerika, tror jeg den vil takle klimaet vårt sørgelig godt.

Arter som ikke hører hjemme i et økosystem har lett for å bli dominerende, sier han og tror vaskebjørnen på samme måte som brunsneglen kan bli veldig tallrik og nesten umulig å bli kvitt, om den først får fotfeste.

– Der den hører hjemme er den veldig vanlig. I Canada og USA er det svære bestander.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vaskebjørn

Vaskebjørner trekker inn blant folk og er kjent for å oppholde seg i nærheten av bebyggelse.

Foto: Creative Commons/ flickr.com/photos/tristenpelton/5928111259

Trekker inn blant folk

Vaskebjørnen er ikke sky, og er kjent for å oppholde seg i bebyggelse. Børs Lind vet ikke hvordan den ville oppført seg i Norge, men sier den kan bli vanlig å se i bakgårder rundt omkring.

– Om vi ser på hvordan den oppfører seg der den kommer fra ser vi at den er veldig tilpasningsdyktig, trekker langt inn i boligområder og oppsøker søppelspann og slikt.

I tillegg frykter han at den kan gå hardt utover skogsfuglbestanden.

I USA og nå også i Tyskland regnes vaskebjørnen som et skadedyr. Den er kjent for å velte søppelbøtter, men også for å rive ut isolasjon og ta seg til rette i bolighus.

Vaskebjørnen regnes av den amerikanske dyrevernsorganisasjonen The Humane Society blant hovedbærerne av Rabies i USA, men organisasjonen skriver på sine sider at den sjelden angriper mennesker.

– Kan fort dukke opp

Åsmund Fjellbakk, viltforvalter

Viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos fylkesmannen i Østfold.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Det antas at det døde dyret som ble funnet i Sverige har skylt i land fra havet. Foreløpig er den et godt stykke unna Norge, men kan fort dukke opp mener viltforvalteren i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

– Vi er ikke redd for en invasjon av vaskebjørner på grunn av den i Sverige. Men vaskebjørn er en art som har potensial for å leve i våre områder. Den er kanskje noe flinkere til å være blindpassasjer i forbindelse med båt- og biltransport, så den kan fort dukke opp.

Hvis du ser en vaskebjørn romstere i søppelkassa ber viltforvalteren om at du tar kontakt, for den er uønsket i norsk natur. Kommer den hit er den svært vanskelig å bli kvitt.

– Den påvirker naturen ganske kraftig fordi de er altetere, og ikke rene rovdyr. De danner tette bestander som påvirker den lokale bestanden av mange andre arter ganske kraftig, sier Fjellbakk.

Se hele TV-saken her:

Naturvernforbundet frykter at vaskebjørnen kan invadere Norge og gjøre store skader på økosystemet. Stadig større bestander av vaskebjørn etablerer seg i Europa, ikke lenge siden fant man en død vaskebjørn på en strand i skåne i Sverige. Viltforvalter i Østfold ber folk følge med og rapportere hvis man ser den.