NRK Meny
Normal

Frykter attføring på anbud

Norges eldste attføringsbedrift KIAS feirer 60 år. Og i dag ble begivenheten markert i Moss. Men etter regjeringens forslag om å legge ut slike bedrifter på anbud, er mossebedriften usikker på fremtiden.

Frykter for fremtiden

Administrerende direktør ved KIAS, Tor Arne Syversen viser frem minnepennen sin. Den inneholder kraftige saker, for Syversen er brennende engasjert. Han synes politikere og presse er opptatt av feil ting.

– Hvert eneste år blir det en helvetes debatt om hvor mange barnehageplasser det er i Norge, sier han.

For det er å få flest mulig folk i arbeid som er hovedmålet på dette stedet. Men i sjefens tale på minnepennen er det ikke bare en lys framtid som beskrives.

– Vi må ta for oss det som er alvorlig! Det er hvordan man skal få flest mulig folk i arbeid, sier han.

Men – han er ikke sikker på at budskapet er fengende nok.

– Det er ikke sprekt nok, ikke sexy nok. Det må være det!

– Skal skje på like vilkår

Så kommer bursdagsgjestene, Stortingsfolk og representanter fra NAV. Men tilbake til talen, for den engasjerte sjefen, må ha godkjent manuskriptet av husets advokat.

Det er særlig stortingsrepresentanten på første benk som talen er rettet mot.

For arbeidsministeren vil ha attføringsbedriftene i Norge ut på anbud. Men Syversen er redd for at brukerne vil få et dårlige tilbud med fri konkurranse.

– Dette gjør vi for å gjøre det bedre for brukerne. Det er viktig at det skjer på like vilkår. Om det ikke skjer på like vilkår, så kan det skade brukerne. Det ønsker vi ikke, sier Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet.

Anbudsforslaget er nå ute på høring og skal behandles av Stortinget i løpet av høsten. Uansett, Syversen er fornøyd

– De ville gjerne ha det siste innspillet oversendt på e-post. De vil ta det opp med statsråd Robert Eriksson. Da har vi kanskje kommet et stykke på vei, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: