Hopp til innhold

Fortviler over signalkreps-funn

Nok en innsjø i Haldenvassdraget er tapt etter at den uønskede krepsearten nå har spredd seg til Rødenessjøen i Marker. For grunneiere som i årevis har kjempet for å holde krepsepesten unna – betyr det nå slutt på krepsefiske

Signalkreps tatt i Kvesjøen

Signalkrepsen er funnet i Rødenessjøen i Marker, og det betyr store tap for grunneierne i området.

Foto: Bengt Steinar Nordbakk

– Det er ikke noe annet å si enn at det er et trist kapittel, det som har skjedd, sier Reidar Jovall til NRK.

Etter at den fryktede signalkrepsen nylig ble funnet i Rødenessjøen er han ikke i tvil om at edelkrepsen kommer til å forsvinne, og det betyr tapt rekreasjon og inntekter.

Reidar Jovall

Grunneier Reidar Jovall har i en årrekke drevet med krepsefiske ved Rødenssjøen. Nå er han fortvilet.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Akkurat per i dag er bestanden på vei oppover, så den er ikke så stor at det betyr noe nå. Men for fremtida betyr den veldig mye.

– På oversiden av sjøen her har det vært full bestand hele tiden, uten pestutbrudd tidligere og da dreier det seg om mange hundre tusen for grunneierne i året, sier Jovall.

Vurderer politianmeldelse

Tidligere har Fylkesmannen i Østfold gått ut og sagt at de mener signalkrepsen er satt ut i Rødenessjøen av mennesker. Det er også Jovall overbevist om.

– For alle som kjenner adferden til krepsen, så vet de at den ikke kan komme på den måten som den har gjort nå. Nå har jeg funnet to lokasjoner med signalkreps med en kilometers avstand. Da er den båret dit, det er ingen som helst tvil om det, sier han.

Dersom dette er et faktum dreier det seg i så fall om alvorlig miljøkriminalitet. Mattilsynet vurderer nå å politianmelde saken.

– Det er lite sannsynlig at signalkrepsen har klart å komme seg på egen hånd fra Øymarksjøen til Rødenessjøen. Man skal selvfølgelig ikke se bort fra det, men det er det vi skal vurdere nå med tanke på en eventuell politianmeldelse, sier distriktssjef Kirsti Ullsfoss i Mattilsynet Oslo, Akershus og Østfold til NRK.

Håper funnene betyr sluseåpning

Signalkrepsen er en nordamerikansk art som ikke hører naturlig hjemme i norske vassdrag. Den er bærer av den fryktede krepsepesten, og derfor en trussel mot edelkrepsen.

I Haldenvassdraget finnes signalkrepsen fra før i Øymarksjøen sør for Ørje, og som et tiltak for å hindre spredning nordover til Rødenessjøen ble derfor Ørje sluser stengt i 2008, og har ikke vært åpnet siden.

På rådhuset i Ørje er det blandede reaksjoner på nyheten om signalkreps. Men ordfører Kjersti Nythe Nilsen håper dette betyr at slusene nå kan åpnes igjen.

– Vi er jo veldig fornøyde med at vi kan få lov til å åpne slusa igjen, men kanskje ikke på den måten som det ble nå. Vi har jo vært veldig engstelige for at det kan finnes signalkreps i Rødenessjøen etter hvert. For grunneierne forstår jeg fortvilelsen, sier hun til NRK.

– Veldig trist

Kjersti Nythe Nilsen, ordfører Marker (Ap)

Ordfører i Marker kommune, Kjersti Nythe Nilsen (Ap).

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Ordføreren har vanskelig for å tro at noen har spredd krepsepest med vilje.

– Per dags dato håper jeg ikke at det er noen som har gjort det, og derfor så vil jeg ikke spekulere i det heller. Det er mange som har sagt at de kunne hatt lyst, men jeg tror neppe at det er noen som har gjort det.

Hun mener det må være opp til Mattilsynet å undersøke om dette likevel er tilfelle.

– Hvis de kan bevise at det er satt ut, så skal man selvfølgelig prøve å finne som som har gjort det, sier Nythe Nilsen.

Grunneier Reidar Jovall er fremdeles fast bestemt på at signalkrepsen ikke har funnet veien til Rødenessjøen av seg selv. Han mener det hele er en tragedie.

– Det er forferdelig at folk ikke skjønner bedre og kan være med på å ta vare på miljøet og ressursene på en ordentlig måte. Det syns jeg er veldig trist.

Se TV-innslaget her:

Nok en innsjø i Haldenvassdraget er tapt etter at den uønska signalkrepsen nå har spredd seg til Rødenessjøen i Marker. For grunneiere som i årevis har kjempet for å holde krepsepesten unna - betyr det nå slutt på krepsefiske.

Reporter: Kathrine Brønn. Foto/redigering: Martin Tangen Schmidt.