Mye Østfold-ungdom uten hull i tennene

Nesten én av fire 18-åringer i Østfold har aldri hatt hull.

Tannlege

Det er mye Østfold-ungdom som slipper å bore

Foto: Frank May / NTB scanpix

Én av fem 18-åringer i Norge som har vært til tannhelseundersøkelse, har ikke hatt karies. I Østfold er tallet nesten én av fire (23,5 prosent). Det viser tall Nettavisen har hentet inn fra Helsedirektoratet.

Finnmarkingene er de som har dårligst tenner.

– Det kan være sammensatt, men jeg antar at en hovedårsak er at Finnmark har hatt problemer med å få ansatt tannleger, og at de har hatt stor turnover i stillingene. Innbyggerne er lite vant med å bruke tannleger, noe som påvirker tannhelsen, sier seniorrådgiver Ragnhild Nordengen i avdeling for allmennhelsetjenesten i Helsedirektoratet til avisen.

På landsbasis har nesten 20 prosent av 18-åringene som er undersøkt, ingen erfaring med karies.Hedmark er fylket som kommer best ut med drøye 26 prosent, mens i Finnmark har 12,5 prosent av 18-åringene ikke hatt kariesproblemer.

Tallene representerer 76 prosent av 18-åringene. De resterende 24 prosentene har ikke Helsedirektoratet data på, ettersom de ikke var til undersøkelse.

Andel undersøkte eller behandlede 18-åringer i hvert fylke uten karieserfaring.

Sted

Andel benandlede uten hull

Hele landet

19 prosent

Hedmark

26,6 prosent

Buskerud

24,2 prosent

Østfold

23,5 prosent

Akershus

23,5 prosent

Oslo

23,3 prosent

Sogn og Fjordane

22,8 prosent

Oppland

21,2 prosent

Sør-Trøndelag

19,9 prosent

Telemark

19,0 prosent

Vestfold

18,2 prosent

Nord-Trøndelag

18,2 prosent

Aust-Agder

17,8 prosent

Vest-Agder

17,7 prosent

Møre og Romsdal

16,9 prosent

Rogaland

16,7 prosent

Hordaland

16,5 prosent

Troms

16,0 prosent

Nordland

15,7 prosent

Finnmark

12,7 prosent

Karies (tannråte – eller hull i tennene) er en sykdom som består i at tannsubstans brytes ned av syre fra bakteriekolonier som lever på tannoverflaten.

18-åringer er det siste årskullet som har gratis undersøkelse og behandling hos den offentlige tannhelsetjenesten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.