Normal

Åtte måneders fengsel for khatsmugling

Med 210 kilo khat i bilen ville ikke føreren av en svenskregistrert bil la seg stanse. Det endte med politijakt og trafikkulykke på E6 i Vestby.

Spesialenheten for politisaker vil ikke sette i gang etterforskning av bilulykken på E6 nord for Son i morges.
Ulykken skjedde i forbindelse med en biljakt der en politipatrulje fra Østfold fulgte etter to utenlandsregistrerte biler. En av bilene kjørte av veien og to personer ble skadet. Liv Øyen, leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge, mener skadeomfanget er for lite til å sette i gang en straksetterforskning.

Nå er den 21 år gamle mannen som kjørte bilen dømt til fengsel i åtte måneder. Han har også fått kjøreforbud i Norge de neste tre årene.

En tirsdagsmorgen i februar var en tollbetjent på vei hjem fra jobb på Svinesund. Han la merke til to biler som kjørte svært tett, og den ene bilen virket meget tungt lastet. Tollbetjenten fulgte etter bilene, og valgte etter hvert å varsle politiet.

160 kilometer i timen

Politiet satte ut en patrulje ved Moss og da bilen passerte fulgte patruljen etter og satte på blålys og sirener.

Den svenskregistrerte bilen stanset ikke, men økte i stedet farten. Politipatruljen kjørte i 160 kilometer i timen, men bilen de ønsket å stanse kjørte enda fortere og foretok farlige forbikjøringer.

Gikk rundt på E6

Ved Follotunnelen i Vestby kolliderte bilen med en forankjørende bil. Sjåføren mistet kontrollen over bilen, kolliderte med autovernet og det hele endte med at bilen ble liggende på taket på E6.

I bilen ble det funnet 210 kilo khat. Etter ulykken forklarte mannen til politiet at han fraktet lovlige planter som skulle brukes til hundesalat. Og han forklarte også at han ikke hadde observert signal om at han skulle stanse.

Møtte ikke i retten

I slutten av april kom saken opp for tingretten i Halden. Der møtte ikke 21-åringen fram.

Påtalemyndigheten la ned påstand om at mannen skulle dømmes til fengsel i sju måneder og nektes å kjøre bil i Norge i tre år.

Halden tingrett kunne ikke finne noen formildende omstendigheter i saken. Tingretten fant mannen skyldig i smugling av khat, uaktsom kjøring og ha latt være å stanse på signal fra politiet. Retten konstaterer at smuglingen alene kvalifiserer for fengsel i fem måneder.

Tingretten valgte en strengere reaksjon enn hva aktor hadde foreslått: dommen lyder på fengsel i åtte måneder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • UP tok mange i Råde

  UP har holdt trafikkontroll på Fv 118 i Råde. Det resulterte i 23 forenklede forelegg for hastighet og ett gebyr for mobilbruk.

 • Svoveldioksid-utslipp etter uhell

  Borregaard har i natt hatt et større utslipp av svoveldioksid. Årsaken skal ha vært et uhell under ombygging av et fabrikkanlegg. Ifølge kommunikasjonssjefen ved Borregaard varte utslippet ca. en halvtime, fra ca. halv tre i natt.

  Utslippet kan ha vært merkbart for naboer i området, men det har ikke vært direkte farlig for folk, forteller hun. Svoveldioksid kan gi pustebesvær, og astmatikere er spesielt utsatt.

  Borregaard
  Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK