Hopp til innhold

Farlig bakterie i svensk kjøtt

Svensk matprodusent trekker tilbake flere varer etter funn av listeria-bakterier. Mattilsynet advarer.

Svenske kjøttboller

Smittede kjøttvarer kan være solgt i Coop-butikker, blant annet i grensehandelsområdet, melder Sverige Radio.

Foto: NRK

Den svenske matprodusenten Värmlandschark kaller tilbake flere kjøttbolle- og pannebiffprodukter, etter at det er oppdaget listeria-bakterier på et produksjonsanlegg.

LES OGSÅ:

Solgt ved grensa

Listeria-bakterien kan gi alvorlige infeksjoner i kroppens organer, spesielt for eldre, gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

De smittede kjøttvarene kan være solgt i Coop-butikker over hele Sverige, også i de populære grensehandelsområdene i Charlottenberg og Töckfors, melder Sveriges Radio.

– Dette er utrolig beklagelig. Folk må sjekke i fryserne sine og se om de har kjøpt noen av disse varene, sier direktør Jesper Gunnarsson Berg i Värmlandschark til NRK.no.

Ukjent årsak

Gunnarson Berg sier at folk som har kjøpt de aktuelle kjøttbollene eller pannbiffene må destruere varene.

– Deretter tar man kontakt med butikken hvor varene ble kjøpt, slik at man kan få pengene tilbake, sier han.

Kjøttvarene hvor smitten er påvist er produsert ved selskapets fabrikk i Kil.

Hva som har forårsaket smitten er foreløpig ikke kjent.

– Vi har tittet på rutinene og kontrollert at de har blitt fulgt. Vi tar også flere prøver som sendes til laboratorium. Men det er tydelig at noe har gått galt siden dette har skjedd, sier Gunnarsson Berg.

Mattilsynet i Norge advarer nå mot kjøttvarer fra den svenske matprodusenten.