NRK Meny
Normal

Tilbakekaller svinekjøtt

Det er funnet salmonella i svinekjøtt fra kjøttvirksomheten Kuraas AS i Narvik.

Svinekoteletter

Flere typer svinekjøtt fra Kuraas AS i Narvik er trukket tilbake etter funn av salmonellabakterier.

Foto: Colourbox

Etter at det ble funnet salmonellabakterier i svinekjøtt fra Kuraas AS i Narvik, er en rekke produkter trukket tilbake fra markedet, melder Mattilsynet.

- Bakterien ble oppdaget da vi tok en stikkprøvekontroll av kjøttet, opplyser Huga Kalstad, distriktssjef i Mattilsynet til NRK.no.

Les også: Mistanke om salmonella i pizza

Gir kvalme og diaré

Svinekjøttet ble solgt i Nordland, Troms og Finnmark i perioden 25. til 30. mai, men skal ikke lenger være tilgjengelig i butikkene.

Kjøttproduktene kan inneholde salmonellabakterier, som kan gi diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.

- Salmonellabakteriene ble oppdaget da vi tok tilsynsprøver av virksomheten og sendte dem inn som normalt etter en rutinekontroll. Prøvene viste seg å være positive for salmonella, og da ble svinekjøttet trukket tilbake, forklarer Kaldstad.

- Det ble tatt en ny prøve fortløpende som var negativ. Da det tar lang tid å dyrke resultatet av slike prøver valgte vi å trekke tilbake hele partiet, forteller Reidar Gustav Kuraas, fabrikksjef på Kuraas til NRK.no.

Av de 40.000 kiloene med svinekjøtt som Kuraas fikk levert fra slakteriet, ble 35.000 av dem satt i arrest på lageret deres etter mistanke om salmonellafunnene.

- Varene som allerede var sendt til butikkene ble trukket tilbake. Vi har hatt en god kontroll på hva som har kommet ut til kunder, men det er trolig noen som har rukket å handle kjøttet før det ble trukket tilbake, legger han til.

Les også: Advarer mot salmonella-kylling

Fare for kryssforurensing

Mattilsynet synes privatpersoner som har kjøpt svinekjøtt fra Kuraas de siste dagene bør levere det tilbake til butikken.

- Bakteriene forsvinner ved koking og steking, men det er likevel fare for kryssforurensing når kjøttet ligger på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Derfor bør du ikke spise kjøttet, understreker Hugo Kalstad.

Dersom du allerede har spist svinekjøttet og får symptomer på salmonella, bør du oppsøke lege.

- Vi har heldigvis ikke fått opplysninger om at noen var syke, sier han.

- Dersom kjøttet blir stekt skikkelig er det liten fare for å bli syk. Men hvis noen føler seg syke må de sølvfølgelig ta kontakt med lege. I tillegg oppfordrer jeg kunder til å følge med på Mattilsyntes hjemmeside, avslutter Kuraas.

Les også: Salmonella-alarm i Verdal

Varene er solgt i følgende butikker:

  • ICA og Rimi-butikker i Nordland, Troms og Finnmark, samt Matkroken Sørvågen: Nakkekoteletter med og uten bein, skinkestek uten bein, svinekoteletter uten bein, kjøttdeig av svin med salt og vann – alle med produksjonsdato etter 24.05.2011.
  • Bunnpris Leknes: Nakkekoteletter, svinekoteletter, ytrefilet fra svin, flatbiff fra svin, alle solgt i ferskvaredisk.
  • Eurospar Narvik: Nakkekoteletter og indrefilet av svin, solgt i ferskvaredisk.
  • Coop Mega Elvebakken, Alta: Grillbein, solgt i varmedisk.
  • Rema 1000 Ankenes (Narvik), Coop Prix Sjøvegan og Rimi Sama: Kotelettkutt, ferdig pakket.

Les også: Frukt kan inneholde tarmbakterier

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.