NRK Meny
Normal

Får kritikk for Mysebu-innstilling

UDI er felt av Klagenemnda for offentlige anskaffelser for brudd på anbudsreglene.

Mysebu transittmottak
Foto: Håvard Wien / NRK

UDI får kritikk for å ha innstilt transittmottaket Mysebu i Eidsberg som vinner av en anbudskonkurranse om 150 nye plasser til mindreårige asylsøkere.

Mottakskonkurrent Hero Norge, som tapte anbudet, er glad for at de har fått medhold.

– Dette har vært en krevende sak for oss, så vi er fornøyde med utfallet, sier administrerende direktør i Hero Norge, Ahmed Bozgil.

LES OGSÅ:

Fant tydelig avvik

Transittmottaket Hvalstad i Asker, som eies av Hero Norge, tapte anbudskonkurransen mot Mysebu i Eidsberg om 150 nye plasser til mindreårige asylsøkere.

Nå er Utlendingsdirektoratet felt av Klagenemnda for offentlige anskaffelser for ikke å ha fulgt anbudsreglene. UDI innstilte Mysebu selv om de ikke oppfylte kravene. Det synes direktøren var urettferdig.

– Vi fant ut at tildelingen ikke var etter UDIs tildelingskriterier. Vi fant et tydelig avvik og måtte klage inn dette.

– Nå må UDI komme på banen og fortelle hva de tenker videre, legger han til.

LES OGSÅ:

Vil ikke inngå kontrakt med Mysebu

Regiondirektør i UDI, Eirik Eide, sier til NRK.no at de tar avgjørelsen fra Kofa til etterretning.

– Vi har allerede besluttet å følge den. Det betyr at vi ikke vil inngå kontrakt med Mysebu i denne omgang, sier Eide til NRK.

Han presiserer at transittmottaket i Eidsberg ble innstilt som vinner av en anbudskonkurranse, men at UDI ikke har skrevet kontrakt med mottaket.

– Hvorfor ble Mysebu innstilt?

– Det var fordi vi mente at Link sitt tilbud på drift på Mysebu var det beste tilbudet, både i forhold til pris og kvalitet, svarer Eide.

Han sier UDI er opptatt av å følge regelverket for offentlige anskaffelser og at de vil ta lærdom av saken.

– Etter kort tid skal vi ta stilling til de to tilbudene som er kommet inn i konkurransen og ta en avgjørelse i saken, forteller han.

Slik lyder Kofa-dommen:

«Innklagede har gjennomført en konkurranse med forhandling vedrørende leie og drift av transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere.

Klagenemnda fant at valgte leverandørs tilbud skulle ha vært avvist, ettersom valgte leverandør ikke oppfylte kravet i konkurransegrunnlaget om at alle statlige og kommunale tillatelser skulle foreligge per tildelingstidspunktet.»

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 23.04: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.
  • Frykter millionsprekk på skole

    Varaordfører Alf Ulven i Aremark er kritisk til at rehabiliteringen av en skole kan komme til å koste seks millioner kroner mer enn budsjettert. Overfor HA er han kritisk til at utbetalingene skal ha skjedd uten at sprekken er behandlet politisk.