NRK Meny
Normal

Får kommunal millionstøtte

Halden kommune sponser Tons of Rock-festivalen med 1,5 millioner.

Kerry King i Slayer i Polen 2010

FÅR 1,5 MILLIONER i KOMMUNAL STØTTE. Slayer er et bandene som besøker Tons of Rock i perioden 19.-21. juni i år.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Halden kommune, som sliter økonomisk og er den kommunen i landet med størst akkumulert underskudd ved årsskiftet 2013/ 2014, kunne ikke bla opp knitrende sedler til Tons of Rock-festivalen, som arrangeres for først gang i år.

Festivalarrangørene har allikevel sikret seg 1,5 millioner i støtte fra kommunen fordelt på de tre neste årene.

Les også:

Martin Vik

PLEIER Å TA SEG BETALT. Martin Vik forteller at man pleier å ta seg betalt for utstyret Tons of Rock nå får låne gratis.

Foto: Halden kommune

Støtte verdt 1,5 millioner

Tons of Rock har fått tilbud om å låne arrangementsutstyr, innkjøpt for regionale utviklingsprosjektmidler, vederlagsfritt de neste tre årene.

- Dette gjelder kun utstyret og ikke transport og rigging i forbindelse med det. Den potensielle inntekten på dette utstyret er i underkant 500.000 kroner per år, forteller leder av informasjonsavdelingen i Halden kommune Martin Vik til NRK.

Halden kommune låner i utgangspunktet ikke ut arrangementsutstyret vederlagsfritt, men kan gjøre unntak der kommunen ser dette som formålstjenlig og innsatsen har potensiale til å sikre betydelige etableringer i Halden.

Les også:

Unntaksregler trådte i kraft

Vik peker på tre forhold, som kan gi unntak fra reglene om å betale leie for utstyret:

-Sikre langsiktig kulturbasert næringsetablering i Halden generelt og Fredriksten festning spesielt.

-Sikre etablering av større arrangement med regionalt, nasjonalt og internasjonalt nedslagsfelt.

- I tilfeller der Halden kommunes arrangementsutstyr kan brukes som innsats for å utløse fylkeskommunalt og nasjonalt tilskudd til arrangementsgjennomføringen.

Det vurderes i hvert enkelt tilfelle over hvor mange år utstyret kan regnes som innsats i fraværet av økonomiske virkemidler.

- Med bakgrunn i disse kriteriene har festivalen Tons of Rock fått anledning til å vederlagsfritt leie dette utstyret, forteller Martin Vik.

Les også:

Tilbudsbrev Tons of Rock

FAKSIMILE AV TILBUDSBREV TIL TONS OF ROCK. Etter flere møter mellom kommunen og festivalarrangørene var det klart at Halden kommune ikke har rene penger å legge i festivalprosjektet, men kan stille med gratis utstyr.

Foto: Faksimile tilbudsbrev

Fikk tilbud i fjor

Festivalarrangør Svein Bjørge og ordfører Thor Edquist (H) har hatt flere møter om arrangementet Tons of Rock i løpet av september og oktober 2013.

I et brev sendt til Bjørge den 20. november i fjor, undertegnet av Edquist, refereres det til et "stormøte", der det ble diskutert hvordan kommunen kunne bidra til festivalen.

Foruten Bjørge og Edquist, deltok også lokal representant for Tons of Rock - Espen Holtan, kommunalsjef i teknisk Ulf Ellingsen, tidligere kultursjef Espen Sørås, kommunalt ansatt Stein Wilhelmsen og leder for næringspolitisk utvalg - John Erik Eriksen i møtet, som ble avholdt den 14. oktober i fjor.

En av de som er omtalt som deltaker i "stormøtet" er tidligere ordfører og næringssjef i Halden - John Erik Eriksen, som benekter at han har vært involvert.

- Det medfører ikke riktighet, at jeg har deltatt i noe slikt møte, sier Eriksen til NRK.

Det fremgår av tilbudsbrevet fra kommunen til festivalarrangørene den 20. november i fjor at Halden kommune ikke har økonomi til å legge rene penger på bordet, ei heller kan kommunen bruke egne ansatte til festivalen.

Av tilbudsbrevet fremgår ikke om saken er politisk behandlet eller hvilket mandat som er gitt til ordfører eller andre, om å gi kommunalt bidrag på 1,5 millioner over tre år i form av gratis lån av utstyr.

Les hele tilbudsbrevet fra kommunen her:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.