Hopp til innhold

Stadig færre blir tatt for profesjonell menneskesmugling

De aller fleste asylsøkerne forteller at de har fått hjelp av menneskesmuglere. Men stadig færre blir tatt for smugling av mennesker.

Politi toll Svinesund

HER SAMLES DE: Politiets og tollens felles kontorbygg på Svinesund er stedet asylsøkere og flyktninger registreres.

Foto: Rainer Prang / NRK

– For tre-fire år siden hadde vi mange flere dommer på menneskesmugling når det gjaldt profitt. De siste årene er det i liten grad av det, sier politiadvokat John Skarpeid ved Østfold politidistrikt.

Flere saker henlagt

Hittil i år har politiet i Norge registrert til sammen 43 saker med menneskesmugling. 16 av disse er allerede henlagt.

Få av sakene har endt med dommer, viser en oversikt fra politiet.

– Det er svært få saker, kanskje fire-fem saker i Norge i år, sier Skarpeid om dommene.

Politiadvokat Jon Skarpeid

Politiadvokat Jon Skarpeid ved Østfold politidistrikt forteller at de har tatt færre profesjonelle menneskesmuglere så langt i år.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Det er kompliserte saker. Vi har en sak neste uke hvor vi mener en person har tjent penger på dette, forklarer politiadvokaten.

For å føre bevis er politiet avhengig av hva asylsøkeren sier. Politiet må også gå gjennom mobiler og andre ting, slik som dokumenter. Alt for å finne ut om asylsøkeren har betalt penger for transporten til Norge.

I en dom fra Halden tingrett i mars i år er en person dømt til 42 dagers fengsel for menneskesmugling. Vedkommende hadde hjulpet en statsborger fra Angola til å komme seg inn til Norge. Den dømte smugleren hadde ikke tjent penger på dette, kommer det frem i dommen.

Utnytter mennesker

– Det vi tror, er at de får hjelp av menneskesmuglere fram til Sverige, så må de greie seg selv. Mange tar da buss eller tog inn til Norge.

Skarpeid sier at smuglerne er kyniske og utnytter mennesker i en vanskelig situasjon.

– Ifølge en FN-rapport er det den mest innbringende virksomhet etter handel med våpen.

Han mener det er vanskelig å si hvor menneskesmuglerne og de som sitter bak befinner seg.

– Men veldig ofte sitter det folk i Afghanistan som styrer hele menneskesmuglerruta derfra til Norge, mener politiadvokaten og sier at det ofte er der pengene fra dem som smugles over grensene fra Afghanistan ender.

Ifølge politiadvokaten vet de dette fordi noen få asylsøkere som har kommet denne veien, har forklart dem hvordan de har betalt for seg.

Norsk politi samarbeider med blant annet Interpol for å stoppe menneskesmugling.

Smuglet 12 personer

I en dom fra Halden tingrett fra november i fjor, ble en mann bosatt i Sverige dømt for smugling av 12 personer.

Mannen i 30-årene fikk 8 måneders fengsel for å ha mottatt penger og deretter kjørt 12 personer til Norge. To familier hadde sittet på i minibussen fra Italia, mens en tredje familie ble med fra Sverige.

Den dømte mannen hevdet han gjennomførte smuglingsforsøket for å tjene penger, fordi han hadde svært liten inntekt i Sverige.