Få endringer på to år

Norges Lastebileier-Forbunds telleaksjonen ble avsluttet i dag formiddag. Resultatet av tellingen viser at det fortsatt er flere utenlandske vogntog enn norske på veiene.

Teller lastebiler

Telleaksjonen ved Svinesund er nå avsluttet.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Frivillige har i et døgn telt og registrert antall norske og utenlandske vogntog på de norske veiene. Aksjonen ble avsluttet i dag klokka 12.00. På Svinesund viste tellingen omtrent like tall som ved forrige telling for to år siden.

– Det vi fant ut var ganske likt som for to år siden, det passerte totalt 2358 utenlandske kjøretøy og 256 norske, forteller fylkesleder i Østfold, Erik Graarud, til NRK.

Ved forrige telling viste resultatet at det var 91 prosent utenlandske vogntog mot 9 prosent norsk på Svinesund. Årets telling på samme sted viste at det var 90,2 prosent utenlandske vogntog og 9,8 prosent norske vogntog som kjørte inn og ut av landet ved grenseovergangen mot Sverige.

– Forskjellen var ikke stor fra sist, det har sikkert bare å gjøre med minuttene vi sto der, mener Graarud.

Telleaksjonen har foregått på 20 steder over hele landet det siste døgnet.

– Tallene fra resten av landet er ikke helt klare enda, men det er ting som tyder på at andelen av utenlandske vogntog har økt siden forrige gang, selv om det ikke har gjort det på Svinesund.

Vil skape statistikk

Bakgrunnen for telleaksjonen er at Norges Lastebileier-Forbund ønsker å få oppdatert statistikk og se hvordan trafikkbildet endrer seg.

– Vi er ute etter å finne ut om trafikken har endret seg til det verre eller bedre, for vår del. Resultatet av telleaksjonen vil vi legge frem for regjerende myndigheter for å vise hvor mange utenlandske vogntog som til enhver tid beveger seg på norske veier, forteller Graarud.

Årets telleaksjonen betegner Graarud som like vellykket som den for to år siden.

– Vi var heldige med været denne gangen også, å jeg tror at i hvert fall de som har sittet å telt på dagtid har vært fornøyde og hatt en hyggelig dag på Svinesund.