Engangsgrill kan være brannårsak

To branner ble meldt i rask rekkefølge søndag ettermiddag fra Trøgstad.

Brannbil fast i Trøgstad

KJØRTE SEG FAST. Det er vanskelig for brannvesenet og ta seg inn til skogbrannen på Furukollen i Trøgstad. En brannbil (bildet) har kjørt seg fast.

Foto: Vidar tangerud /MMS-foto / NRK

Politiet fikk melding om den første brannen i området Furukollen, nær Trøgstad fort i Trøgstad kommune i Østfold, rundt klokka 1200 søndag.

- På stedet er funnet en engangsgrill. Det kan være en mulig brannårsak, sier operasjonsleder i Follo politidistrikt, Jarl Andersen.

Området er ikke lett tilgjengelig, og heller ikke brannvesenet har hatt noen enkel jobb med å ta seg inn til brannstedet.

I følge lokalkjente NRK.no har vært i kontakt med, har brannvesenet måttet ty til firehjuls ATV for å ta seg fram i terrenget, og en brannbil har kjørt seg fast.

Et brannfly var også satt inn i forbindelse med skobrannene, for å veilede mannskapene på bakken.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ny brann varslet

Mens NRK.no snakket med Alarmsentral Brann Øst klokka 1245 søndag, kom det ytterligere et skogbrannvarsel fra Trøgstad.

- Det dreier seg om en bråtebrann i området Grottenberget, som tok overhånd.

Grunneier fikk selv kontroll over brannen etter hvert, sier vaktleder Morten Ravneng ved Alarmsentral Brann Øst i Moss til NRK.no.

Den første av brannene, ved Trøgstad fort, svidde av et område på 300 x 300 meter, ifølge Alarmsentral Brann Øst.

Ravneng oppfordrer alle til å la være å brenne bråte og tenne opp ild nå, i og med at vær- og vindforhold gjør det farlig å tenne opp åpen ild i eller nær skogen.

- Folk må avstå fra å fyre opp nå. Det er utrolig tørt i skogen, og ilden kan fort spre seg ut av kontroll, sier Ravneng.

Ekstremt tørt

Det er stor skogbrannfare på Sør- og Østlandet, samt deler av Vestlandet. Derfor dobler Direkoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) nå helikopterberedskapen.

Gjennom helgen står to tunge helikoptre klare for å bistå lokale brannvesen.

- Med det tørre varme sommerværet som vi har nå er det viktig at alle oppfører seg slik at det ikke oppstår brann i skog og mark.

Det skal ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skogbrann, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB.

DSB overvåker faren for skogbrann over hele landet og vurderer kontinuerlig hvilke beredskapstiltak vi skal sette inn for å støtte brannvesenet.

Meteorologisk Institutts nettside kan du sjekke ut skogbrannfaren der du bor.

Forbud mot å tenne opp ild

I tidsrommet 15. april – 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark uten særskilt tillatelse.

De fleste skog- og utmarksbrannene oppstår på våren og forsommeren.

Planterester, fjorårets gress, småkvist og lyng tørker fort opp, og er lett antennelig i perioder med lite nedbør.

Uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbrann. Men også gnister fra jernbane og lynnedslag fører til skogbranner.

Cirka 92 prosent av alle skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, mens den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag.