Hopp til innhold

Kutter ikke tilbudet til eks-narkomane

Tidligere i år ville politikerne i Fredrikstad legge ned tilbudet om ettervern for eks-narkomane. Det har vært store protester mot kuttforslaget. Nå har de ikke bare blitt hørt, ettervernet får også mer penger.

Knut Arne Meisingset

Knut Arne Meisinget var en av de 25 eks-narkomane som fortvilte over nedleggelsen. Nå får de et tilbud allikevel.

Foto: Privat

I januar kom meldingen om at rustjenesten i Fredrikstad måtte kutte en million kroner, og at det var ettervernet det gikk ut over. 25 eks-narkomane stod plutselig på bar bakke. Hjelpen de hadde fått i kampen mot rusavhengigheten skulle bli borte.

To ansatte skulle miste jobben, og de tidligere narkomane fryktet for framtiden.

– Det å bli rusfri er ikke vanskelig, men det å holde seg rusfri er vanskelig. Ettervernet har gitt oss et sted vi har funnet roen. Hvordan det skal gå nå, vet jeg ikke, sa en fortvilet Knut-Arne Meisingset til NRK.no.

LES MER: 25 eks-narkomane står uten ettervern

Får mer penger

Per Lebesby, leder for sosial- og omsorgsutvalget i Fredrikstad

Per Lebesby (KrF), leder for sosial og omsorgsutvalget i Fredrikstad synes det ble for brutalt å legge ned ettervernet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Nå har de ikke bare blitt hørt, de får også mer penger, og kan holde åpent fire ganger i uken. Tidligere var det tre dager.

– Det blir videreført, slik at de kan holde åpent fire ganger i uken. Rådmannen hadde foreslått at det skulle være åpent tre ganger per uke, men vi la på litt så det skal kunne være åpent fire ganger i uken, sier Per Lebesby (KrF) i sosial- og omsorgsutvalget.

For å holde det åpent ble de nødt til å stramme inn andre steder. Også i rusomsorgen blir det strammet inn, men de har fordelt innstrammingene mer enn de tidligere hadde tenkt.

– Vi har en seksjon med nærmere 30 virksomheter, så det er klart at alle virksomhetene har fått litt innstramming. Og også i den virksomheten hvor rus ligger er det en ganske stor innstramming, men det er litt mer på de andre enn det som opprinnelig var tenkt, sier Lebesby.

– Har gjort inntrykk

Det har vært sterke reaksjoner på den planlagte nedleggelsen, og det har gjort sterkt inntrykk på Lebesby.

– Vi har fått en del sterke reaksjoner, spesielt fra pårørende som er klare på at de som sliter med rus kanskje ikke hadde overlevd hvis de ikke hadde ettervern. Så det å skulle legge det ned virket veldig brutalt, sier Lebesby.

Lebesby mener at medieoppmerksomheten ikke har vært den avgjørende grunnen til at ettervernet skånes. Det er de sterke personlige historiene som har fått Fredrikstad kommune til å snu.

– Det som har gjort mest inntrykk på meg er når en fortvilet mor ringer, eller jeg får et brev fra en tidligere rusmisbruker. De har oppsøkt meg og tatt en prat. De har forklart alvoret, og det gjør inntrykk, sier Lebesby.