Hopp til innhold

25 eks-narkomane står uten ettervern

Nå er det klart at ettervernet i Fredrikstad legges ned for at kommunen skal kutte en million kroner.

Knut Arne Meisingset

– Det er min jobb å holde meg nykter, sier Knut-Arne Meisingset.

Foto: Privat

– Det er min jobb å holde meg nykter, sier Knut-Arne Meisingset, og legger til: Det blir vanskelig etter at ettervernet legger ned.

Viktig møteplass

I januar kom meldingen om at rustjenesten i Fredrikstad kommune må kutte en million kroner og nå er det klart at det er ettervernet som får svi. Tre ganger i uken har 25 tidligere narkomane fått hjelp, oppfølging og støtte i kampen for å holde seg rusfrie. Nå er det slutt.

To ansatte mister jobben og de tidligere narkomane frykter for fremtiden.

Virksomhetsleder for rustjenesten i Fredrikstad, Tom Gunnar Nilsen, fortviler over situasjonen.

Det er tragisk og det er ingen halleluja-dag hos oss, sier han.

Spesielt reagerer han på at de må legge ned tilbudet og spare penger, mens signalene fra regjeringen er stikk motsatt.

Dette er politisk styrt og tragisk, sier han.

Støtte og omsorg

Tragisk er også et ord 36 år gamle Knut-Arne Meisingset bruker ofte. Han takker ettervernet for at han har greid å holde seg rusfri i ett og et halvt år.

–Der har jeg blitt sett, fått støtte og omsorg. Vi har hatt et fantastisk samhold og vi har lært oss å fungere i samfunnet. Vi er ikke så flinke til å snakke om eiendomsskatt og finanskriser for vi har jo vært kriminelle mange av oss. Der har vi lært å snakke sammen. I tillegg har vi fått hjelp til ting i hverdagen, sier han.

Han er redd mange ikke makter å kjempe mot rusen.

–Det å bli rusfri er ikke vanskelig, men det å holde seg rusfri er vanskelig. Ettervernet har gitt oss et sted vi har funnet roen. Hvordan det skal gå nå, vet jeg ikke.

Selv tror han at han kommer til å bli ensom. Hva skal jeg gjøre nå? Ettervernet har også vært jobben min. Jobben jeg må gjøre for å holde meg rusfri, sukker han.