NRK Meny
Normal

Druer? Her?? NÅ?!?

Sommeren varer lenge på terrassen til Tove Nygren i Fredrikstad.

Nå blir det litt fransk stemning her i sendinga - men vi skal holde oss i fylket! For det skal handle om søte og gode terassedruer - og ikke fullt så god vin.
Druene hennes er søte og gode - men aller best liker hun bladene som lager et lunt rom rundt veranden. Tove klarer ikke å spise opp alt, så hun håper på at naboen i 5. etasje vil lage vin av årets avling.

12-15 kilo druer vokser seg klare i en bakgård i Fredrikstad. I november.

Druene liker seg tydeligvis i bakgården midt by'n - i Fredrikstad. Tove synes det aller beste, er den lune atmosfæren druebladene skaper rundt veranden.

- Det er lunt og fint, sier Tove.

- Du kan jo tenke deg selv, hvordan det er her inne i denne lune bakgården.

Tove Nygren med druer

Tove Nygren håper venninnen i femte etasje skal lage vin. For hun klarer aldri å spise alle druene sine selv.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

- Jeg gjør ingenting med dem annet enn å klippe av grønne blader! De skyter veldig i vokseperioden, disse stilkene. Jeg er sikker på at jeg kunne fått en stilk opp til femte etasje i løpet av en måneds tid.

Det er ikke få kilo du har.

- Kanskje ti-tolv-femten kilo?

- Det klarer du ikke å spise opp?

- Jeg har heldigvis en venninne oppe i femte etasje her, som har sagt at hun kanskje skal legge noe vin. Selv har jeg laget chutney av druer og nektariner. Veldig godt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Varmer opp til VM-runde

  Mads Østberg tar med seg VM-bilen til Sigdal i helga og får viktig kjøretrening foran Rally Sverige. Dermed får tilskuerne se en ekte VM-bil når årets rally-NM starter. Østberg får med seg Torstein Eriksen fra Eiker som kartleser.

  Mads Østberg
  Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein
 • – Høyt belegg gir korridorpasienter

  Pasienter havner på korridor fordi sykehusene må operere med et for høyt belegg. Det mener leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik. Sykehuset Østfold har en nullvisjon når det gjelder korridorpasienter, men hadde i fjor i snitt 10 pasienter bak et skjermbrett hver dag. Lederen av sykepleierforbundet mener problemet blant annet bunner i at sykehusene i Norge ligger langt over anbefalt beleggsprosent på 85 prosent.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold