NRK Meny
Normal

Drift igjen på bioanlegget

Nesten ett år etter at bioanlegget ble slått konkurs varsler svenske Perstorp at de kjøper North Sea Biodiesels produksjonsanlegg på Øra i Fredrikstad.

Uniol i Fredrikstad

Konkursboet til North Sea Biodiesel har fått nye, svenske eiere. Driften kan være i gang igjen i høst, med et 15-talls ansatte.

Foto: Lars Håkon Pedersen

– Vi har fått på plass en overenskomst med konkursboet, forteller visepresident for biodiesel i Perstorp Lars Lind.

Han ønsker ikke å gå i detaljer om hva kjøpet har kostet. Nå venter Perstorp på tillatelser fra miljømyndighetene og Øra industripark.

Valget falt på Øra mye på grunn av likhetene mellom det norske og svenske markedene for alternative drivstoff. Anlegget i Fredrikstad produserer biodiesel av rapsolje akkurat slik Perstorps nåværende biodrivstoffanlegg i Stenungsund, Sverige gjør det, står det i konsernets pressemelding.

Veldig like markeder

Ervervet av anlegget i Fredrikstad vil øke fleksibiliteten, både når det gjelder produktutvikling og kapasiteter for vinterforhold, og for utvikling av biodrivstoff av andre råvarer, mener Perstorp.

– Vi har lang erfaring med biodiesel i Sverige, fortsetter Lind, spesielt med tanke på lastebiler og busser.

– Vi ser at Norge og Sverige er veldig like, både klimamessig og slik kollektivtrafikken fungerer.

18 ansatte mistet jobben da North Sea Biodiesel ble slått konkurs i november i fjor. Nå ser Lind for seg at det vil bli rund 15 arbeidsplasser når virksomheten på Øra starter opp igjen.

Lind håper de kan være i drift i høst, men det avhenger av tillatelsene, og hvor fort de kan skaffe arbeidskraft med kompetanse lokalt.

– Vi er i alle fall i gang på nyåret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kronerulling for tunnelutredning

    I Moss er det startet kronerulling for å få utredet langtunnel som et alternativ til det vedtattet dobbeltspor langs havna. Siden onsdag er det samlet inn drøyt 100 000 kroner. Bedre byutvikling Moss trenger 200 000 kroner til en utredning fra Norsk Bane. Målet er at den skal være klar før budsjettbehandlingen i Stortinget, sier Jonathan Parker som er en av initiativtakerne til kronerullingen

  • Utsatte omstridt bygge-sak

    Planutvalget i Fredrikstad utsatte i går avgjørelsen om den omstridte utbyggen av den verneverdige Pay-villaen på Cicignon i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Saken ble utsatt fordi Høyres representant ønsket befaring. Byantikvaren og fylkeskonservaotren er uenige om det strider mot nasjonale kulturminneinteresser å tillate å bygge om herskapshuset til leiligheter og oppføre et tilbygg.