NRK Meny
Normal

Drapsforsøk med øks opp for retten

I dag starter straffesaken mot en polsk mann i 50-årene som er tiltalt for drapsforsøk mot en landsmann i Sarpsborg i oktober i fjor.

Øksevold i Sarpsborg

En polsk mann i 30-årene skal ha blitt angrepet av en landsmann i 50-årene med øks. Sistnevnte er tiltalt for drapsforsøk og må møte for retten i Sarpsborg denne uken.

Foto: Sebastian Nordli

Det var sent på kvelden lørdag 19. oktober i fjor at den polske mannen skal ha gått til angrep på en landsmann i slutten av 30-årene i en leilighet i Sarpsborg. Fornærmede i saken ble fraktet til Oslo universitetssykehus i luftambulanse med kritiske skader.

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Oslo statsadvokatembeter i slutten av april i år, skal fornærmede ha blitt slått i hodet med øks slik at han ble påført et omfattende blodtap og betydelige skader.

– Blant de mest alvorlige skadene er brudd på hjerneskallens venstre side, med skader av hjernevevet i venstre tinning og bakhodelapp. Fornærmede fikk lammelse i høyre kroppshalvdel og skade på venstre hjernehalvdels funksjoner, herunder språkområdet, heter det i tiltalen.

Som følge av dette skal fornærmede ha blitt sterkt pleietrengende, og statsadvokat Lars Erik Alfheim skriver i tiltalen at rask legebehandling førte til at han overlevde.

– Erkjenner ikke straffskyld

Den drapsforsøks-tiltale mannen i 50-årene har hele tiden hevdet at han er offeret i saken, og at han ble overrumplet av fornærmede og en annen mann. Av den grunn har han nektet straffskyld.

Advokat Bjørn Haugen

Adbokat Bjørn Haugen er forsvarer for den tiltalte mannen i 50-årene.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det har foreløpig ikke lykkes å få en ny kommentar fra tiltaltes forsvarer Bjørn Haugen, men han sa følgende til NRK i mai:

– Det er ingenting som har endret seg på det punktet. Han erkjenner ikke straffskyld.

Også en annen polsk mann ble pågrepet etter den grove volden, men han ble løslatt i fjor.

Erstatningskrav

Aktor i saken er statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen. Hun henviser til tiltalebeslutningen, og sier til NRK.no at hun ikke har noen ytterligere kommentarer før rettsforhandlingene begynner.

Bistandsadvokat for fornærmede i saken, Gry Hege Ahlgren sier at det er varslet krav om oppreisningserstatning.

– Det går både på skade og tap av inntekter. Det vil også bli vurdert menerstatning, basert på skadebildet til fornærmede, forteller Ahlgren til NRK.no.

Saken starter i Sarpsborg tingrett på onsdag, og det er satt av fire dager til rettsforhandlingene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.