NRK Meny

Drapsforsøk med øks opp for retten

I dag starter straffesaken mot en polsk mann i 50-årene som er tiltalt for drapsforsøk mot en landsmann i Sarpsborg i oktober i fjor.

Øksevold i Sarpsborg

En polsk mann i 30-årene skal ha blitt angrepet av en landsmann i 50-årene med øks. Sistnevnte er tiltalt for drapsforsøk og må møte for retten i Sarpsborg denne uken.

Foto: Sebastian Nordli

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det var sent på kvelden lørdag 19. oktober i fjor at den polske mannen skal ha gått til angrep på en landsmann i slutten av 30-årene i en leilighet i Sarpsborg. Fornærmede i saken ble fraktet til Oslo universitetssykehus i luftambulanse med kritiske skader.

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Oslo statsadvokatembeter i slutten av april i år, skal fornærmede ha blitt slått i hodet med øks slik at han ble påført et omfattende blodtap og betydelige skader.

– Blant de mest alvorlige skadene er brudd på hjerneskallens venstre side, med skader av hjernevevet i venstre tinning og bakhodelapp. Fornærmede fikk lammelse i høyre kroppshalvdel og skade på venstre hjernehalvdels funksjoner, herunder språkområdet, heter det i tiltalen.

Som følge av dette skal fornærmede ha blitt sterkt pleietrengende, og statsadvokat Lars Erik Alfheim skriver i tiltalen at rask legebehandling førte til at han overlevde.

– Erkjenner ikke straffskyld

Den drapsforsøks-tiltale mannen i 50-årene har hele tiden hevdet at han er offeret i saken, og at han ble overrumplet av fornærmede og en annen mann. Av den grunn har han nektet straffskyld.

Advokat Bjørn Haugen

Adbokat Bjørn Haugen er forsvarer for den tiltalte mannen i 50-årene.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det har foreløpig ikke lykkes å få en ny kommentar fra tiltaltes forsvarer Bjørn Haugen, men han sa følgende til NRK i mai:

– Det er ingenting som har endret seg på det punktet. Han erkjenner ikke straffskyld.

Også en annen polsk mann ble pågrepet etter den grove volden, men han ble løslatt i fjor.

Erstatningskrav

Aktor i saken er statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen. Hun henviser til tiltalebeslutningen, og sier til NRK.no at hun ikke har noen ytterligere kommentarer før rettsforhandlingene begynner.

Bistandsadvokat for fornærmede i saken, Gry Hege Ahlgren sier at det er varslet krav om oppreisningserstatning.

– Det går både på skade og tap av inntekter. Det vil også bli vurdert menerstatning, basert på skadebildet til fornærmede, forteller Ahlgren til NRK.no.

Saken starter i Sarpsborg tingrett på onsdag, og det er satt av fire dager til rettsforhandlingene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anker Viken-vedtak

    Et knapt flertall av politikerne i Buskerud fylkesting vil anke stortingsvedtaket om å slå sammen Buskerud, Akershus og Østfold til region Viken, skriver Drammens Tidende. Bakgrunnen for ankeforslaget er at det ikke er enighet i de tre fylkene om å slå seg sammen. Det var Senterpartiets gruppeleder Olav Skinnes som fremmet ankeforslaget og sier til NRK at han er fornøyd med vedtaket.