NRK Meny
Normal

Dødelig giftplante fjernes

Noen få frø av den giftige kristpalmen kan være nok til å ta livet av et voksent menneske.  I sommer har den prydet Fredrikstads gågate, men nå er den i ferd med å fjernes.

Steinar Mostad fjerner kristpalme

Steinar Mostad fra Park- og idrett i Fredrikstad kommune var i ferd med å fjerne de giftige plantene fra gågata i morgentimene onsdag.

Foto: Anders Winlund / NRK

- Planten er svært giftig. Voksne mennesker kan dø bare ved å spise noen få frø, forteller kommuneoverlege i Fredrikstad, Svein Rønsen som har bestemt at plantene må bort.

- Må få med alt

- Vi må passe på å få med alt, så det ikke skjer noe gæærnt, sier Steinar Mostad i Park og Idrett i Fredrikstad. I ni-tiden i dag dro de videre fra Fredrikstad sentrum, for å ta seg av kristplantene som er satt ut i Gressvik på Onsøy.

Han sier han ikke har noen anelse om hva som skal bli plantet i stedet for kristpalme.

- Men det blir helt sikkert tryggere planter.

- Jeg regner ikke med at det er så farlig å gjøre dette. Vi hadde fått beskjed om det hvis vi trengte verneutstyr.

Helserisiko

Onsdag morgen gikk Fredrikstad kommune i gang med å fjerne kristpalmen (Ricinus Communis) som i all hovedsak pryder urner i gågata.

- Jeg har vurdert saken opp mot forskrift om miljørettet helsevern. Der står det at hverken kommunen eller andre virksomheter har lov til å gjøre noe som kan medføre fare for helseskade, sier Rønsen.

-  I dette tilfellet har kommunen utsatt de som beveger seg i gågata for en helserisiko, og dermed er ikke det tillatt etter denne forskriften, forklarer kommuneoverlegen.

Følger bedre med

- Jeg hørte akkurat på radioen at de skulle fjernes. Det er bra, sier Ådel Sekkelsten Dale, som var i gågata i morgentimene i dag.

- De har vel ikke helt fulgt med på at de er giftige, da. Men det har vel ikke skjedd noe galt heller. Nå kommer de i kommunen sikkert til å være mer oppmerksomme.

Henvendelser fra publikum

Den giftige kristpalmen (også kalt olje- eller kastorplante) har i mange år prydet Fredrikstad sentrum sommerstid, og har også vært brukt i mange andre nordiske byer. 

I 2004 plantet Skien kommune tolv slike planter i Ibsenparken, men fjernet dem etter anmodning fra politiet.

Likevel var det først etter henvendelser fra publikum den siste tiden at kommuneoverlegen i Fredrikstad ble gjort oppmerksom på at giftplanten var plantet i byens travleste strøk.

Ingen syke

- De som har ferdes i gågata har sannsynligvis gått svært trygt, så lenge man ikke har fått i seg noen stoffer fra disse plantene.  Men hvis et lite barn skulle få i seg frøene, er konsekvensene svært alvorlige, sier Rønsen.

- Siden det er så lett å unngå å utsette folk for denne risikoen synes jeg derfor at vi skal gjøre det, sier kommuneoverlegen, og legger til at han ikke kjenner til at noen har blitt syke av planten i Fredrikstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.

  • Ber russen følge reglene

    Politiet skriver på Twitter at de har mottatt vanvittig mange klager mot russ på grunn av støy og særdeles høy musikk. De har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alle meldingene, og anmoder russen på sterkeste om å vise hensyn og forholde seg til gjeldende regler.

    Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.
    Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK