Hopp til innhold

Dødelig giftplante fjernes

Noen få frø av den giftige kristpalmen kan være nok til å ta livet av et voksent menneske.  I sommer har den prydet Fredrikstads gågate, men nå er den i ferd med å fjernes.

Steinar Mostad fjerner kristpalme

Steinar Mostad fra Park- og idrett i Fredrikstad kommune var i ferd med å fjerne de giftige plantene fra gågata i morgentimene onsdag.

Foto: Anders Winlund / NRK

- Planten er svært giftig. Voksne mennesker kan dø bare ved å spise noen få frø, forteller kommuneoverlege i Fredrikstad, Svein Rønsen som har bestemt at plantene må bort.

- Må få med alt

- Vi må passe på å få med alt, så det ikke skjer noe gæærnt, sier Steinar Mostad i Park og Idrett i Fredrikstad. I ni-tiden i dag dro de videre fra Fredrikstad sentrum, for å ta seg av kristplantene som er satt ut i Gressvik på Onsøy.

Han sier han ikke har noen anelse om hva som skal bli plantet i stedet for kristpalme.

- Men det blir helt sikkert tryggere planter.

- Jeg regner ikke med at det er så farlig å gjøre dette. Vi hadde fått beskjed om det hvis vi trengte verneutstyr.

Helserisiko

Onsdag morgen gikk Fredrikstad kommune i gang med å fjerne kristpalmen (Ricinus Communis) som i all hovedsak pryder urner i gågata.

- Jeg har vurdert saken opp mot forskrift om miljørettet helsevern. Der står det at hverken kommunen eller andre virksomheter har lov til å gjøre noe som kan medføre fare for helseskade, sier Rønsen.

-  I dette tilfellet har kommunen utsatt de som beveger seg i gågata for en helserisiko, og dermed er ikke det tillatt etter denne forskriften, forklarer kommuneoverlegen.

Følger bedre med

- Jeg hørte akkurat på radioen at de skulle fjernes. Det er bra, sier Ådel Sekkelsten Dale, som var i gågata i morgentimene i dag.

- De har vel ikke helt fulgt med på at de er giftige, da. Men det har vel ikke skjedd noe galt heller. Nå kommer de i kommunen sikkert til å være mer oppmerksomme.

Henvendelser fra publikum

Den giftige kristpalmen (også kalt olje- eller kastorplante) har i mange år prydet Fredrikstad sentrum sommerstid, og har også vært brukt i mange andre nordiske byer. 

I 2004 plantet Skien kommune tolv slike planter i Ibsenparken, men fjernet dem etter anmodning fra politiet.

Likevel var det først etter henvendelser fra publikum den siste tiden at kommuneoverlegen i Fredrikstad ble gjort oppmerksom på at giftplanten var plantet i byens travleste strøk.

Ingen syke

- De som har ferdes i gågata har sannsynligvis gått svært trygt, så lenge man ikke har fått i seg noen stoffer fra disse plantene.  Men hvis et lite barn skulle få i seg frøene, er konsekvensene svært alvorlige, sier Rønsen.

- Siden det er så lett å unngå å utsette folk for denne risikoen synes jeg derfor at vi skal gjøre det, sier kommuneoverlegen, og legger til at han ikke kjenner til at noen har blitt syke av planten i Fredrikstad.