NRK Meny
Normal

Dobbel risiko for de uten bilbelte

Denne uken har Utrykningspolitiet spesielle bilbeltekontroller. De som kjører uten bilbelte risikerer gebyr, i tillegg til risikoen det er å kjøre uten å sikre seg.

Bilbeltekontroll

Fra Utrykningspolitiets kontroll ved fylkesvei 109 i dag.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Hver fjerde person som døde i trafikken i fjor, hadde ikke på seg bilbelte. Denne uken har politi over hele Europa fokus på bruk av verneutstyr når de kontrollerer bilister. For mange ble det en kostbar dag.

Men det som svir enda mer, er å sitte uten bilbelte når man havner i en trafikkulykke. I fjor var hver fjerde person som døde i trafikken uten bilbelte.

– Vi har hovedfokus på baksetepassasjerer, førere av tunge kjøretøyer og sikring av barn i bil. Jeg tror vi forebygger mye bare med å være til stede i trafikkbildet og også ved å gi reaksjoner, som vi gjør i dag, sier politibetjent Josef Hellesjø Andersen.

Statistikk viser at 80 prosent av førerne av tunge kjøretøyer bruker bilbelte. På privatbiler er tallet over 90.

– Men det er likevel ikke godt nok, sier Utrykningspolitiet. – Når vi står ute på kontrollsteder som i dag, skriver vi flere gebyrer både for mobilbruk og manglende bilbelte.

politibetjent Josef Hellesjø Andersen

Politibetjent Josef Hellesjø Andersen i Utrykningspolitiet.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK