Disse bør du veksle i dag

I morgen er ikke de gamle 100- og 200-kroners sedlene gyldige lenger. Det betyr at det kun er Norges Bank som er pliktige å ta de imot.

Norges bank

I morgen kan du ikke lenger bruke disse eller de gamle 100-lappene.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nesten 16 millioner av de gamle sedlene, med motiver av Kristian Birkeland og Kirsten Flagstad, er fremdeles i omløp, til tross for at de ikke lenger er gyldige fra 31. mai.

Sedlene kan dermed fra i morgen ikke brukes i butikker. Totalt er det snakk om over to og en halv milliard kroner som ikke lenger er gyldige.

Norges Bank tror tallet vil synke når nye sedler kommer inn fra banker og tellesentraler i dagene som kommer.

– Vi forventer at det vil komme inn en del fra banker og tellesentraler også etter 30. mai, og flere butikker og banker har sagt de vil akseptere gamle sedler ut året, forteller direktør for kontante betalingsmidler Leif Veggum i Norges Bank.

Han er ikke overrasket over at mange ikke har byttet ut de gamle sedlene enda.

– Det kan tenkes at mange har ventet helt til fristen før de leverer inn disse sedlene, siden de uansett måtte forvente å kunne få «gamle» sedler i cashback i butikker, forteller han.

Hvilke butikker som tar imot etter fristen kan du se i faktaboksen.

Bytte sedler

De gamle sedlene (her 100-lappene) bør i dag byttes ut med de nye (her 200-lappen).

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Endret innstillingen på minibanken

Og noen har opplevd å få gamle sedler også i mai. Kari-Mette Fjell skulle fredag 11. mai ta ut penger hun skulle gi bort i konfirmasjonsgave. I minibanken til Askim Sparebank fikk hun to nye 200-sedler, en ny 100-seddel og to gamle 200-sedler.

– Alvorlig talt så burde kanskje dette vært unngått så nærme at de går ut.

Hun tenke allikevel at det var greit å gi de gamle sedlene, ettersom hun regnet med at de ville bli brukt fort.

Salgsleder i Askim og Spydeberg Sparebank, Trine Haglund forteller at grunnen kan være at minibanken også tar imot gamle sedler, og ikke har kunnet skille de ut.

Fikk gammel 100-lapp i butikk

Helene Brendemo

Helene Brendemo syns det var dumt å få ut gamle sedler, så kort tid før fristen.

Foto: PRIVAT

I en Kiwi-butikk på Lillehammer fikk Helene Brendemo en gammel hundrelapp for to uker siden.

– Det er jo veldig dumt. Plutselig sitter man der med gamle 100-lapper som ikke kan brukes, sier hun.

Kiwis kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen forteller at de har som rutine at gamle sedler ikke skal leveres ut etter 1. mai.

– Dette har vi informert om internt i en lengre periode, og butikkene våre får jevnlige påminnelser, sier hun, og legger til at systemet som brukes i Kiwi-butikkene ikke sortere ut gamle sedler selv.

Sitter du i morgen fortsatt med gamle sedler er det mulig å få disse vekslet inn hos Norges Bank. Dette kan enten gjøres ved å:

  • Besøke Norges Bank sitt hovedkontoret i Oslo
  • Sende skjema og penger til Norges Bank som verdipost
  • Besøke depotene til Norges Bank i Tromsø, Trondheim, Bergen eller Stavanger. Her tas det kun imot opp til 10.000 kroner.