NRK Meny
Normal

Slik unngår du å gå på en «plantesmell»

Skal du bruke langhelgen til å stelle i hagen? Pass på at du ikke planter ut blomstene for tidlig.

Stemorsblomser på Rød planteskole

VÆRHARD: Stemorsblomstene tåler temperaturer helt ned til 5 kuldegrader, og kan trygt plantes ut nå.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Denne helgen har de fleste av oss en ekstra fridag, og mange kommer til å benytte anledningen til å gjøre hagen klar for sommeren. Mange blomster er allerede klare for å plantes ut, men det er også mange du bør vente litt med.

Anita Bertrandsen, Rød planteskole

TÅLMODIGHET: Anita Bertrandsen ved Rød planteskole anbefaler folk å vente til det blir ordentlig varmt før de planter ut sommerblomstene.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi har jo masse sommerblomster; pelargonia, surfina og tagetes som begynner å bli klare. Men disse er det ikke noe vellykket å plante ut nå. Du må bare ha tålmodighet til varmen kommer, sier Anita Bertrandsen ved Rød planteskole og hagesenter til NRK.

– Tenker estetikk

En av dem som har tatt turen til hagesenteret utenfor Fredrikstad dagen før 1. mai er Kirsti Nevland. Hun skal ha konfirmasjon i helgen, og har fylt vogna full av blant annet margeritter.

– Nå har jeg tenkt estetikk. Jeg er fullt klar over at noe av det jeg tar med meg kanskje ikke tåler kulden så godt, men vi satser på at det blir fint i helgen, sier hun.

– Det er et unntak i år at jeg kjøper inn sånne blomster så tidlig. Det pleier å gå bra til 17. mai, men før det pleier jeg ikke å gamble på det.

Spanske margeritter og stemorsblomster

PÅ KANTEN: Margerittene, både spanske og vanlige, kan du med fordel vente noen uker før du planter ut.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Fortsatt nattekaldt

Så fort kalenderen nærmer seg mai er det mange som lar seg lokke til å tro at sommeren er kommet for fullt, men Anita Bertrandsen advarer mot at det fortsatt kan være kaldt, spesielt om nettene.

– Jeg anbefaler å vente, du kan ikke sette ut for eksempel en tagetes nå. Da er den svart i løpet av natta når det er så kaldt som det er nå.

– Du kan prøve å sette ut margeritter (både spanske og vanlige, journ.anm.), hortensia, roser og potteroser. Men med den iskalde vinden vi har hatt så går det ut over bladverket. Planter du ut for tidlig stagnerer plantene, og da tar det litt tid før de kommer seg igjen, sier hun.

Stemor er sikker vinner

Storblomstret stemor

FARGERIKT: Stemorsblomster kommer i både storblomstret (som her) og småblomstret utgave, og i ulike fargekombinasjoner.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Men det er en blomst som det ifølge eksperten er hundre prosent trygt å plante ut allerede nå; stemorsblomsten.

– Den tåler ned mot fem minusgrader. Du har både storblomstret og småblomstret, og den småblomstrete er i alle fall mye mer blomsterrik, sier Bertrandsen.

Og den er også godt egnet for dem som ikke har mange års hageerfaring og grønne fingre.

– Stemorsblomsten er veldig enkel. Planter du den og får en vissen blomst, så kniper du den helt inne ved roten. Da kommer det nye hele tiden, og ellers trenger den ikke noe spesielt stell. Planter du den i en kasse eller urne med litt størrelse på, og i god jord så har du blomstring helt til St. Hans.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.