NRK Meny
Normal

Det var varmere på julaften

Selv i desember i fjor ble det målt høyere temperaturer enn hva Østlandet opplevde onsdag.

Video Kalde turister - NRK bader

Det har vært noen kalde og våte dager i august. Illustrasjonsbilde

Foto: Nyhetsspiller

I går ble temperaturen målt helt ned til 6,8 grader i Aremark og Rakkestad. Av gårsdagens minimumstemperaturer var den høyeste på 9,8 grader ved Gullholmen i Moss.

Gjennomsnittstemperaturen i Østfold-kommunene var mellom åtte og 12 grader, og onsdagens høyeste temperatur i løpet av døgnet ble målt til 15,8 grader i Mossedistriktet.

– Det er spesielt at det er så kaldt, selv sent på sommeren. Det er absolutt kaldere enn normalt, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen.

Hun forteller at normalen for Østfold ligger på rundt 15 grader på denne tiden av året, med en minimumstemperatur på 10,4 grader. Gårsdagen levde med andre ord ikke opp til forventningene.

Samme temperaturer ved juletider

På julaften i fjor ble høyeste temperatur målt til 8,4 grader ved Strømtangen fyr i Fredrikstad. Flere steder i Østfold opplevde dermed i går å ha et sommervær som var kaldere enn fjorårets juletemperatur.

Hvordan er egentlig dette mulig?

– Grunnen til at det er så kjølig er fordi det har kommet luftstrømninger fra nord og nordvest; adskillig kaldere områder enn hvor vi liker å få temperaturen fra på denne tiden av året, forteller Jensen.

Kald luft blir dratt nedover hele landet, og det har også kommet snø i høyfjellet i Sør-Norge i natt. I tillegg fører mye nedbør og lite skyer om nettene til at det blir enda kaldere.

Varmere sommerdager i vente

Sammenlignet med samme måned i fjor, er august langt kjøligere i år. I 2015 var august varm med mange dager som viste over 20 grader på gradestokken. Meteorologen påpeker likevel at også fjorårets augustdager hadde noen kalde netter med temperaturer nede i fire-fem grader.

Dagtemperaturen var da ikke så lav som den er nå, men til tross for en kald start ser resten av august mer lovende ut.

– Fredag ettermiddag kommer det inn et nedbørsområde, men når det har passert vil lørdag bli varmere med opp mot 20 grader og lange perioder med sol, sier Jensen.

Ifølge meteorologen er de kalde dagene forbi, og den kommende uken ser langt bedre ut.

– Vi vil gå over i en litt mer sommerlig værtype med masse sol og fine dagtemperaturer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt uhell på glatt vei

    For få minutter siden var to biler involvert i et nytt uhell i Slituveien, rett ved stedet der en skolebuss skled utfor litt før klokken halv ni i morges. Det skal ikke ha skjedd alvorlige skader, opplyser politiet.

  • – Bruk huet når du kjører

    Politiet i Follo sier det har fått flere meldinger om at det er svært glatt på både hoved- og sideveier. Operasjonsleder Jan André Delbekk i Follo politidistrikt sier også at det ikke er meldt om personskader eller alvorlige hendelser, men han ber folk ta hensyn til føret.