NRK Meny
Normal

Danske tollregler for shoppingferge

Nordmenn kjøper 16 millioner liter alkohol i Sverige årlig. Snart kan det bli mer, når fergen mellom Sarpsborg og Strømstad setter alkoholpriser langt lavere enn Systembolaget.

Ny nordbyferge

Eierne bak Nordby shoppingcenter håper at fergeruten også skal bli et alternativ til å kjøre bil til Svinesund. De håper også å få svensker til å dra på shoppingtur.

Foto: Sveriges televisjon

I mars starter fergen mellom Sarpsborg og Nordby ved Svinesund opp.

Fergen, Mr. Shoppy One, skal en gang i uken gjøre en reise innom Danmark der det bunkres sprit, vin og øl som kan selges ombord etter danske regler.

Dermed havner alkoholprisene ombord på grensehandelsfergen 25 prosent under Systembolagets priser.
 
Prisene blir også rimeligere ombord på fergen enn fastlandsprisene i Danmark, skriver Bohuslänningen.

16 millioner liter

Mr. Shoppy One

Planen er at fergen skal gå mellom Sarpsborg og Kålvik nær shoppingsenteret i Nordby. Passasjerene skal busses mellom havnen på Kålvik til Nordbysenteret, men det er også plass til privatbiler ombord på turen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Nordmenn har de senere årene handlet 16 millioner liter alkohol i Sverige, og med Mr. Shoppy One i drift kan det bli langt mer alkoholomsetning ved grensen.

De to Systembolagene i Stømstad har i flere år toppet listene over de mest-selgende svenske vin- og spritutsalgene, og nærmere 90 prosent av kundene kommer fra norsk side.

Lenge har det vært jobbet blant kjøpmenn ved grensen for et vin- og spritutsalg ved  Svinesund, men verken Systembolaget eller Stømstad kommune har åpnet for dette.

Nå kan det se ut til at Mr. Shoppy One løser dette spørsmålet, som både er avklart med norsk og svensk toll, og at et "flytende polutsalg" ser dagens lys i løpet av våren.

Alvim kai i Sarpsborg er anløpssted i Norge, mens det er Kålvik ved Nordby som anløpes på svensk side.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tenåring mistenkt for drapsforsøk

    Politiet i Strömstad har pågrepet en ung gutt som er mistenkt for drapsforsøk på et familiemedlem, skriver Strömstads Tidning. Offeret ble livstruende skadet og har blitt operert på Sykehuset Østfold. Tilstanden skal nå være stabil.

  • Sjekket hundrevis av kjørende

    265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

    UP på Hjelset
    Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK