NRK Meny
Normal

Budsjettopprør i Halden

Rådmannen i Halden går til budsjettopprør mot staten. Rådmann Per Egil Pedersen foreslår alvorlige kutt i lovpålagte tilbud neste år.

Per Egil Pedersen
Foto: Arash A. Nejad, Nejad, Arash A.

Forslagene går blant annet ut på å legge ned en sykhjemsavdeling og to dagtilbud for demente i Halden.

– Vi har inn en forutsetning som går på at vi skal få en kompensasjon på 33,5 millioner. Ellers må vi gå til nedleggelser av sykehjemsplasser og skolekutt. Det ønsker vi ikke, sier rådmann Per Egil Pedersen.

Les også: Kraftige kutt i Halden

Vil synliggjøre konsekvenser

Samlet mangler byen hele 142 millioner kroner neste år. Rådmannen er forberedt på smertefulle kutt i lovpålagte tjenester for å vise at det ikke går an å drive en kommune uten større overføringer fra staten.

– I første omgang ønsker jeg å synliggjøre konsekvensene av mangelen på de pengene, så får vi eventuelt gjennomføre de tiltakene når det viser seg nødvendig, sier han.

– Kritikkverdig

Rådmannen får bred politisk støtte. Også hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Halden, Kirsti Rørmyr, mener noe må gjøres for å sørge for at Halden får større overføringer. Hun mener det ser helt tilfeldig ut hvor store overføringer en kommune som Halden får:

– Når vi ser at en kommune som Moss har fått 51 millioner mer enn Halden, kommer vi veldig galt ut. Det er kritikkverdig, og det må ses på, sier Rørmyr.

Synes forslaget er greit

Rådmannens budsjettopprør får også støtte fra Arbeiderpartiet.

- Jeg synes forslaget er greit, for det er en realitet, sier gruppeleder Svein Olaussen.

Han mener Halden kommune ikke har blitt tidelt tildelt penger i henhold til en opptrappingsplan lagt av sentrale myndigheter for rundt to år siden.

- Vi er ikke fornøyd med at en endrer tildelingen på den måten som man her har gjort, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • For få bruker refleks

    – Vi er for dårlige til å bruke refleks. Det sier leder i Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen. Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker om lag 50 prosent av østfoldingene refleks, mot 37 prosent på landsbasis, men det er ikke nok, sier Mathisen.

  • Forskjellig eiendomsskatt

    Det vil trolig være forskjellig eiendomsskatt i de fem kommunene som blir til Indre Østfold i to år etter at de er blitt en kommune. Prosjektleder Bjørn Sjøvold anbefaler å søke departementet om å få beholde forskjellene i en overgangsperiode. Fellesnemnda skal diskutere saken fredag.