NRK Meny
Normal

Brøt rusprogram, får ny sjanse

Til tross for at en promillekjører avbrøt rusprogrammet han var dømt til å gjennomføre, slipper han å sone i fengsel.

Bil

Mannen var dømt for promillekjøring, men klarte ikke komme seg fra Indre Østfold til Fredrikstad for å delta på program mot ruspåvirket kjøring.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Når noen blir dømt for å ha kjørt i ruset tilstand, finnes det mulighet for at de kan bli pålagt å gjennomføre et program mot ruspåvirket kjøring i regi av Kriminalomsorgen. Dette kombineres gjerne med en betinget fengselsstraff. Det vil si at det blir satt som en betingelse for å slippe å sone dommen at vedkommende gjennomfører dette programmet.

Umulig å komme seg til Fredrikstad

En mann i midten av 50-årene fikk en slik dom i Heggen og Frøland tingrett i fjor. Han avbrøt programmet da han ble innkalt til gruppesamtaler i Fredrikstad. Slik mannen bodde fant han ingen mulighet til å komme seg til Fredrikstad uten førerkort.

Kriminalomsorgen brakte saken inn for tingretten på nytt, med begjæring om at mannen måtte sone fengselsstraffen. Heggen og Frøland tingrett hadde forståelse for mannens situasjon. Retten konstaterte at mannen ikke manglet motivasjon, men at det var praktiske problemer som fikk ham til å bryte rusprogrammet.

Avgjørelsen fra tingretten ble anket inn for lagmannsretten. Nå har også Borgarting lagmannsrett kommet fram til at mannen skal slippe å sone straffen i fengsel.

Problemet har løst seg

Etter at saken var oppe for tingretten har mannen flyttet, slik at det er lettere for ham å komme seg til Fredrikstad. Han ser ikke reiseavstanden som et hinder for å være med på programmet lenger. I tillegg er mannen inne i et gunstig behandlingsopplegg: han har ikke drukket alkohol på ni måneder.

Lagmannsretten synes mannen virker motivert for å gjennomføre programmet nå, og har ut fra en totalvurdering avvist anken på tingrettens dom. Lagmannsretten har i stedet bestemt at prøvetiden for dommen fra Heggen og Frøland tingrett skal forlenges med et år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.