Hopp til innhold

Dømt til rusprogram - slapp å sone

Uten førerkort klarte ikke mannen å komme seg fra indre Østfold til Fredrikstad for å delta i et program mot ruspåvirket kjøring. Heggen og Frøland tingrett hadde forståelse fra mannens situasjon, og avviste krav om soning.

Bil

Mannen var dømt for kjøring i ruset tilstand, men klarte ikke å komme seg til Fredrikstad for å delta på programmet mot ruskjøring.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Når noen blir dømt for å ha kjørt i ruset tilstand, finnes det mulighet for at de kan bli pålagt å gjennomføre et program mot ruspåvirket kjøring i regi av Kriminalomsorgen. Dette kombineres gjerne med en betinget fengselsstraff. Det vil si at det blir satt som en betingelse for å slippe å sone dommen at vedkommende gjennomfører dette programmet.

Heggen og Frøland tingrett

Heggen og Frøland tingrett avviste begjæring om fullbyrdelse av fengselsstraffen.

Foto: Glenn Thomas Nilsen / NRK

Heggen og Frøland tingrett dømte i august i fjor en mann i midten av 50-årene for kjøring i påvirket tilstand. Mannen fikk en betinget dom på fengsel i 14 dager med den betingelsen at han gjennomførte et slikt program. I tillegg ble han dømt til å betale en bot på 30.000 kroner.

Umulig reise til Fredrikstad

Tre uker etter at mannen fikk dommen møtte han til deltagelse i dette programmet. Da ga han beskjed om at han ikke hadde mulighet til å bli med på det.

Mannen er bosatt i indre Østfold, og har ikke noe førerkort for bil. Han så ingen mulighet til å komme seg fram og tilbake til Fredrikstad med offentlig kommunikasjon for å delta i gruppesamtalene. Han sa samtidig at han var innstilt på å delta i et slikt program dersom det eksempelvis kunne gjennomføres i Mysen eller Askim.

Da mannen brøt programmet, varslet Kriminalomsorgen region Øst rutinemessig retten om dette, med begjæring om at fullbyrdelse av straffen ble iverksatt.

Må ha nok deltagere

Fridhild Andersen

Daglig leder for Østfold Friomrorgskontor Fridhild Andersen.

– Disse programmene mot ruspåvirket kjøring har to deler: det er individuelle samtaler og en undervisningsdel med gruppesamtaler. De individuelle samtalene skjer lokalt nær hjemstedet til den enkelte, mens gruppesamlingene foregår i våre lokaler her i Fredrikstad, forklarer leder for Østfold Friomsorgskontor Fridhild Andersen.

Gruppemøtene gjennomføres med en samling på to til tre timer ukentlig, samlet 20–24 timer i løpet av åtte – ti uker.

– Det er flere grunner til at vi har lagt disse gruppesamlingene til Fredrikstad. De fleste deltagerne kommer fra nedre Glomma, det er her hovedtyngden av de domfelte kommer fra. Videre har vi egnede lokaler til rådighet her, forklarer Andersen.

For å få gjennomført programmet er Kriminalomsorgen avhengig av et visst antall deltagere. Samtidig er det en tidsfrist fra dom er avsagt til programmet skal være gjennomført. Det har rett og slett vært problem med å samle nok deltagere til å gjennomføre programsamlinger i indre deler av fylket.

– Det er ikke oss imot å ha samlinger i indre deler av fylket, i Moss eller Halden dersom det er mange nok deltagere, understreker Andersen.

– Må tilrettelegges

Heggen og Frøland tingrett merket seg at grunnen til at mannen trakk seg fra programmet var at han ikke klarte å komme seg fram og tilbake til samlingene i Fredrikstad med offentlig kommunikasjon.

– Det er ikke tale om et brudd som følge av uvilje, men årsaken er at det offentlige tilrettelegger opplegget med hensyn til sted slik at domfelte ikke har faktisk mulighet til å delta. Det er et viktig prinsipp at en straffereaksjon ikke er avhengig av bopel til domfelte, men at det er et reelt alternativ for alle, uavhengig av bosted, står det i dommen fra Heggen og Frøland tingrett.

Retten mener at det også må være slik at det ikke skal være nødvendig for domfelte å få familie eller venner til å kjøre vedkommende for å delta på programmet.

– Etter rettens oppfatning påligger det Kriminalomsorgen å tilrettelegge program mot ruspåvirket kjøring slik at domfelte kan gjennomføre det uavhengig av bopelsadresse, står det i dommen.

Heggen og Frøland avviste begjæringen fra Kriminalomsorgen om fullbyrdelse av straffen. Kriminalomsorgen region Øst har mulighet til å anke domsslutningen fra tingretten til lagmannsrett. Dommen fra tingretten falt tidligere denne uken, og det er ikke tatt noen avgjørelse med hensyn til anke ennå.