NRK Meny
Normal

Blåseensemblet skvises

Halden fryser pengestøtten på fjorårets nivå, det betyr en million mindre til orkesteret i år.

Det Norske Blåseensemble
Foto: Det Norske Blåseensemble

Styreleder Irene Johansen ber kommunen prøve å finne andre steder å ta pengene fra. Mindre penger fra vertskommunen betyr at blåseensemblet også får mindre i fylkeskommunal og statlig støtte.

– Det utgjør 160.000 kroner fra Halden kommune, og det høres kanskje ikke mye ut. Men det utløser en dominoeffekt, fordi Kulturdepartementet og Fylekskommunen har varslet at de kommer til å gjøre det samme som Halden.

– Da kommer det til å utgjøre en million kroner i året, noe som vil ha alvorlige konsekvenser for antall konserter, og etter hvert også hvor mange vi kan ha ansatt i ensemblet.

– Det betyr rett og slett en nedleggelse av Blåseensemblet.

Prøver igjen hos kommunen

Derfor ber Irene Hansen kommunen likevel finne pengene. Men det er lettere sagt enn gjort for en kommune i dyp økonomisk krise, sier ordfører Thor Edquist (H).

- Vi må sette en eventuell økning der opp mot faktiske kutt i grunnleggende velferdstilbud som barnehager, eldreomsorg og tjenester for funksjonshemmede. I en slik situasjon må vi også ta noe på ikke lovpålagte oppgaver. Det håper jeg på forståelse for.

– Vi har forståelse for at kommunen har harde prioriteringer de må gjennom, svarer Irene Hansen.

– Men vi ønsker å være i Halden også i framtiden, og når dette er så alvorlig at det kan føre til nedleggelse på sikt, så må vi si fra.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snublet over 1600 liter alkohol

    En turgåer i Østfold ringte i går politiet etter å ha snublet over store mengder alkohol gjemt i skogen. Da Tolletaten og politiet rykket ut fant de over 1 600 liter alkohol fra Øst-Europa. Smuglerdepotet lå like ved gren seovergangen i nærheten av Kornsjø.

  • Rekordpris for «Moi»?

    Mohamed Elyounoussi kan bli tidenes dyreste norske fotballspiller hvis han selges fra FC Basel i vinter. Det skriver VG. Ifølge avisen er flere Premier League-klubber interesserte. Prislappen kan bli på 20 millioner euro (nesten 200 millioner kroner) eller mer, sier Oliver Guti avisen i Basler Zeitung til VG. Tore André Flo satte rekord i 2000, da han ble solgt fra Chelsea til skotske Rangers for 165 millioner kroner.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK